Stoppen met ondernemen: in 3 stappen je staking fiscaal plannen

Stoppen met ondernemen is een grote en moeilijke stap. Want hoe stop je jouw bedrijf en wat komt daar fiscaal bij kijken? Jacqueline legt het uit.

Staking plannen

Het staken van een onderneming kan heel plotseling gaan. Faillissement of ziekte kunnen een staking van de activiteiten onafwendbaar maken. Gelukkig is in de meeste andere gevallen een staking wel te plannen. Je bent bijvoorbeeld toe aan een nieuwe uitdaging of je gaat met pensioen. Wat de reden ook is: er zijn een aantal zaken die je fiscaal kunt regelen voordat je de handdoek in de ring gooit.

Stoppen met ondernemen

Wanneer je wilt stoppen met ondernemen kun je dit fiscaal goed voorbereiden. Denk dan aan de volgende 3 stappen:

Jacqueline Rijsbergen
Jacqueline Rijsbergen Senior belastingadviseur

Stap 1: Verkoop

Je wilt stoppen met ondernemen en kijkt of jouw onderneming verkoopbaar is. Zijn er gegadigden om de onderneming in de huidige vorm voort te zetten? Of moeten er zaken gewijzigd worden, bijvoorbeeld de ondernemingsstructuur?

Natuurlijk is de prijs bij verkoop belangrijk, maar daarnaast wil je ook weten hoe je dit fiscaal het beste inricht. Kan de overdracht eenvoudig plaatsvinden door de verkoop van aandelen? Of moet je bijvoorbeeld eerst “bedrijfsvreemde” activa overdragen naar gelieerde vennootschappen of naar jouw privé?

Als de bedrijfsoverdracht tijdig wordt voorbereid, is de verkoop beter fiscaal te plannen.

Stap 2: Belastingen

Wanneer je belasting moet betalen omdat je een hoge verkoopprijs hebt gekregen voor jouw onderneming, dan is de belastingdruk niet onoverkomelijk.  Als de onderneming tijdig verkoopklaar gemaakt wordt, zijn er fiscale faciliteiten die de belastingdruk kunnen beperken of verminderen. Denk hierbij aan heffingen in de:

Stap 3: Stakingswinst

Daarnaast krijg je te maken met stakingswinst als je jouw onderneming stopt. De stakingswinst maakt deel uit van je inkomen in het jaar van staking en is iets anders dan de winst die met de onderneming behaald wordt.

Bij de stakingswinst zijn er een paar aandachtpunten waaraan je moet denken, zoals:

  •  Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Jouw fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt opgeheven als je jouw onderneming beëindigt. Je hebt dan de keuze om deze aan de (stakings)winst toe te voegen of voor het bedrag van de FOR een lijfrente te bedingen bij jouw bedrijfsopvolger, bank of een verzekeraar.

  • Desinvesteringsbijtelling

Voor sommige investeringen krijg je als ondernemer een investeringsaftrek. De kleinschaligheidinvesteringsaftrek kan toegepast worden op investeringen tot een totaalbedrag van € 387.580 in 2024. Voor energie-investeringsaftrek ligt de maximum investering op € 149.000.000. Voor milieu-investeringsaftrek wordt geen maximum gegeven. Heb je een bedrijfsmiddel gekocht waarvoor je een investeringsaftrek kreeg? En verkoop je je onderneming binnen 5 jaar? Dan moet je een deel van de investeringsaftrek weer bijtellen (desinvesteringsbijtelling).

  • Aftrekposten

Over een deel van jouw stakingswinst hoef je geen belasting te betalen (stakingsaftrek). Bij de lijfrentepremie mag je een deel van jouw stakingswinst gebruiken om je lijfrentepremies te betalen. Hoeveel dat is, hangt af van jouw situatie.

Wees goed voorbereid

Een goed stakingsplan kan teleurstelling en een te hoge belastingdruk voorkomen. Wil je jouw onderneming graag verkoopklaar maken? Of advies bij het opstellen van een fiscaal stakingsplan als de verkoop van de onderneming niet tot de mogelijkheden behoort? Neem gerust contact op.

Bedrijf verkopen? Bereid je voor met deze vragen!

Je weet dat er een moment komt waarop je te maken krijgt met opvolging of verkoop van je bedrijf. Misschien overweeg jij je onderneming over te dragen binnen je familie, aan het management of zoek je het zelfs extern. Een goede voorbereiding is dan belangrijk. Maar waar begin je?

Lees meer