Data-analyse samenstel­praktijk

Voor de samenstelpraktijk is data-analyse een basishygiëne voor de financiële administratie en de weergave in de (visuele) jaarrekening. Hoe is er geboekt en zien wij bijzonderheden? Waar zitten risico's in het kader van wet- en regelgeving? Is op de facturen de juiste btw verrekend en afgedragen? Door data-analyse toe te passen, wordt er snel én op betrouwbare wijze geconstateerd als er een bepaalde afwijking of bijzondere gebeurtenis plaatsvindt.

Betrouwbare analyses

Door data-analyse toe te passen in de samenstelpraktijk, worden bepaalde zaken tegen het licht gehouden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Administratieve checks: in één oogopslag worden bepaalde aansluitingen (denk aan loonjournaalpost, rekening-couranten of een beginbalans) vastgesteld.
  • Cijferanalyses: (visuele) cijferanalyses worden per periode en per relatie inzichtelijk gemaakt - al dan niet ten opzichte van vorig jaar. 
  • Grootste klanten & leveranciers: jouw grootste klanten en leveranciers worden weergegeven in een overzicht waarin de verkopen per klant of inkopen per leverancier te zien is. Hier komen gesprekken uit voort over de afhankelijkheid van bepaalde klanten of leveranciers en spreiding qua regio.
  • Personeelskosten: deze worden inzichtelijk gemaakt per periode, per fte en in relatie tot de afgedragen pensioenpremies en sociale lasten. 
  • Afloop debiteuren: de afloop van debiteuren wordt inzichtelijk gemaakt, ofwel of de openstaande debiteuren in het nieuwe jaar zijn ontvangen.
  • Risicolanden: in één oogopslag wordt gepresenteerd met welke (risico)landen zaken wordt gedaan. 
  • Omzetbelasting: hierbij wordt inzichtelijk worden gemaakt of er in een bepaald tijdvak de juiste btw is afgedragen of verrekend op alle in- en verkoopfacturen.

Data-analyse wordt ingezet om de kwaliteit te waarborgen: er wordt sneller, efficiënter en beter geconstateerd als er iets niet klopt.