Werkkosten­regeling (WKR)

De WKR is een collectieve regeling voor vergoedingen en verstrekkingen aan personeel. Het is een systeem om de belastbaarheid vast te stellen van vergoedingen en verstrekkingen die je als werkgever aan je eigen werknemers geeft. Benieuwd wat de WKR voor jou betekent? Laten we er samen een blik op werpen.

De WKR

Met de werkkostenregeling mag een deel van de totale loonsom besteed worden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Vergoedt en verstrekt een werkgever meer, dan is hij een eindheffing verschuldigd van 80%.

Benut je de werkkostenregeling optimaal?

Door de verhoging van het forfait ontstaat misschien meer vrije ruimte of betaal je minder eindheffing. Laten we samen kijken of we nog andere optimalisatiemogelijkheden zien. Zo zien we vaak componenten terugkomen die niet op een juiste wijze in de werkkostenregeling worden verwerkt. Dit kan gelijk invloed hebben op de vrije ruimte en je een voordeel opleveren!

Goed om te weten

  • De vrije ruimte in 2025 is 2% over een loonsom van € 400.000 en 1,18% over het meerdere.
  • Eindheffing betaal je uiterlijk bij de aangifte over het tweede tijdvak van het volgende kalenderjaar.

Gevolgen voor de werkgever

De regeling heeft voor jou als werkgever een aantal gevolgen. Niet alleen voor je financiële administratie, maar ook voor je salarisadministratie en het arbeidsvoorwaardenpakket van je werknemers. Een goede inventarisatie van je huidige situatie kan je inzicht geven hoe je de regeling optimaal kunt toepassen.