Samenwerken aan innovatie (EIP)

De subsidieregeling samenwerken aan innovatie (EIP) is bedoeld voor samenwerkingsverbanden die gezamenlijk een project uitvoeren. Dit project moet gaan over innovatie voor een duurzame en toekomstbestendige landbouw. Het project draagt bij aan het sterker maken van de natuur en creëren van een leefbaar platteland.

Samenwerken aan innovatie (EIP)

Er kan subsidie worden aangevraagd binnen een aantal thema’s:

  • Ontwikkelen van duurzame verdienmodellen binnen de landbouw.
  • Vergroten van de marktgerichtheid en het concurrentievermogen van landbouwbedrijven.
  • Ontwikkelen van een marktrijp concept voor een nieuwe, duurzame waardeketen gericht op landbouwproducten.
  • Beperken van biodiversiteitsverlies, versterken van de voordelen van natuurlijke systemen en behoud van leefgebieden of landschappen.
  • Bevorderen van de duurzame ontwikkeling en een slim beheer van natuurlijke hulpbronnen, zoals water, bodem en lucht.
  • Bijdragen een de beperking van en aanpassing aan de klimaatverandering.
  • Inspelen op de maatschappelijke verwachtingen voor voedsel en gezondheid.

De regeling is bedoeld voor een samenwerkingsverband van minimaal twee partijen, waarvan in ieder geval één partij een landbouwer is. De hoogte van de subsidie varieert van €125.000 tot maximaal €500.000.

EIP aanvragen

De regeling valt onder het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) en wordt t/m 2027 in verschillende rondes opengesteld en verschilt het per provincie:

  • Fryslân, Groningen en Drenthe
  • Flevoland, Noord-en Zuid Holland, Utrecht, Zeeland en Overijssel

De EIP is geopend vanaf 6 november 2024 t/m 18 december 2024.

EIP in het kort

Als de subsidieaanvraag wordt goedgekeurd, hoort het project bij het netwerk Europees Innovatieschap (EIP). Dit netwerk bestaat om te leren van elkaars projecten. Het Europees innovatiepartnerschap voor landbouw (EIP-AGRI) richt zich op het vormen van partnerschappen en het koppelen van mensen met verschillende professionele achtergronden.

Het is een partnerschap van verschillende innovatie-actoren binnen de landbouw. Denk hierbij aan boeren, adviseurs, onderzoekers en NGO’s maar ook andere belanghebbenden. EIP-AGRI streeft naar een concurrerende en duurzame landbouw en bosbouw in harmonie met de natuurlijke hulpbronnen waarvan deze sector afhankelijk is.

Ook voor fieldlabs

De subsidieregeling samenwerken aan innovatie fieldlabs is bedoeld voor samenwerkingsverbanden die gezamenlijk een gebiedsgerichte fieldlab willen opzetten. Het resultaat van dit project is een ontwerpplan voor het fieldlab. Het fieldlab moet bijdragen aan het sterker maken van de natuur en creëren van een leefbaar platteland.

Een fieldlab is een plek waar verschillende partijen uit de regio elkaar ontmoeten: landbouwers, nationale en regionale overheden, bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen. In het fieldlab worden technologische en sociale innovaties ontwikkeld.

Kom jij in aanmerking voor EIP?

Wij kijken graag met je mee welke kansen er liggen voor jouw organisatie door een subsidiescan te doen. Hierdoor wordt het duidelijk of je voor EIP en/of andere subsidies in aanmerking komt.

Subsidiescan aanvragen
medewerker de jong en laan

Samen gaan we ervoor

Leander Popken
Leander Popken Senior subsidieadviseur Meer over Leander
Ilse Stortelers
Ilse Stortelers Subsidieadviseur Meer over Ilse
Esther Petrov
Esther Petrov Subsidieadviseur binnendienst Meer over Esther
Paul van den Berg
Paul van den Berg Senior subsidieadviseur Meer over Paul
Martijn Boerman
Martijn Boerman Subsidieadviseur Meer over Martijn

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het formulier in te vullen.