Tegengeluiden
Zowel het UWV als het ministerie van SZW geven aan dat de Aof-premie niet te hoog is. Volgens berichtgeving van de Telegraaf stelt het UWV dat er geen sprake is van een omslagstelsel, maar dat de Staat eind jaren negentig al is overgegaan naar een ander stelsel. Een hoogleraar Fiscale Economie twijfelt daar echter aan, aldus de Telegraaf. Ook meldt de krant dat het ministerie van SZW aangeeft dat het arbeidsongeschiktheidsfonds ook mag worden gebruikt om andere gaten te vullen. Zo is de premie bijvoorbeeld in 2025 verhoogd om de geschrapte btw-verhoging op cultuur te dekken.
Wat nu?
Met dit bericht willen we je informeren over de ontwikkelingen rondom de Aof-premie. We doen geen uitspraken over de (on)rechtmatigheid van de regeling of over de kans van slagen van de civiele procedure. Wel willen we je op de hoogte stellen van deze procedure, zodat je zelf kunt overwegen of je je wilt aansluiten bij dit initiatief.
De initiatiefnemers vragen een bijdrage voor deelname. Het is dus niet kosteloos, en succes is niet gegarandeerd. De fee is een vast tarief. Het mogelijke voordeel hangt allereerst af van de mate waarin de initiatiefnemers de claim van 20% kunnen onderbouwen. Die onderbouwing is vooralsnog niet bekendgemaakt. Als de rechter een lager percentage accepteert, valt het uiteindelijke voordeel uiteraard lager uit.
Daarnaast hangt het mogelijke voordeel af van de hoogte van de loonsom van je onderneming. Bij een loonsom van €500.000 zou je over vijf jaar (2019 – 2024) mogelijk € 37.000 aan te veel betaalde Aof-premie terug kunnen vorderen.
Wil je meer weten over de procedure? De initiatiefnemers hebben een speciale webpagina met veel informatie en een rekenmodule.