Mogelijkheden lopende betalingsverplichtingen
De Belastingdienst heeft de mogelijkheid om jouw betalingsregeling voor jouw coronabelastingschulden in te trekken als je jouw nieuw opkomende betalingsverplichtingen die na 1 oktober 2022 zijn ontstaan niet voldoet. Je kunt voor deze belastingschulden geen aanvullend uitstel krijgen of een betalingsregeling treffen.
Tip! Voor belastingschulden die je vóór 1 oktober 2022 opbouwde is, onder voorwaarden, wel aanvullend uitstel van betaling mogelijk.
Denk aan tijdig melden betalingsonmacht
Heb jij een BV en ben je niet in staat om nieuw opgekomen belastingen of (pensioen)premies te betalen aan de Belastingdienst? Denk dan aan de tijdige melding betalingsonmacht bij de Belastingdienst of het Bedrijfstakpensioenfonds. Doe je dit als bestuurder niet of niet tijdig, dan loopt je het risico dat je hoofdelijk aansprakelijk wordt gesteld voor de niet-betaalde belastingschulden of niet-afgedragen (pensioen)premies.
Let op! De bestuurdersaansprakelijkheid geldt niet voor alle heffingen maar voor loonheffingen, omzetbelasting (btw), accijnzen, verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken en van pruim- en snuiftabak, kansspelbelasting en milieubelasting. Derhalve niet voor onbetaalde vennootschapsbelasting. Daarvoor hoef en kun je geen melding betalingsonmacht doen.
Invorderingsrente loopt op
Je betaalt over jouw opgebouwde coronabelastingschuld invorderingsrente. Die was een tijdje 0,01%, maar bedraagt op dit moment alweer 2%. Per 1 juli stijgt deze rente naar 3% en per 1 januari 2024 naar 4%. Is het voor jou mogelijk jouw coronabelastingschuld sneller af te lossen, dan scheelt je dat dus flink aan te betalen rente. Bijna 22.000 ondernemers kozen al voor deze oplossing en losten hun coronabelastingschuld volledig af. Uiteraard hoef je niet volledig af te lossen om rente te besparen, ook als je een gedeelte eerder aflost, scheelt dat jou rente.
Heb je vragen over het betalen van belastingschulden en de mogelijkheden? Neem gerust contact op, wij kijken graag met je mee.