Inschrijving UBO-register: 5 veelgestelde vragen

Je bent als bestuurder/ondernemer verantwoordelijk voor de juiste en tijdige inschrijving van de UBO’s. In dit artikel nemen wij je mee in 5 veelgestelde vragen.

5 veelgestelde vragen

en 5 veelgestelde vragen

Vanaf 27 september 2020 zijn ondernemingen, stichtingen en verenigingen verplicht om hun eigenaren of de personen die zeggenschap hebben in het zogeheten UBO-register in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is het gevolg van Europese regels.

Let op! Organisaties waren verplicht vóór 27 maart 2022 de eerste inschrijving van hun UBO’s te doen. De juiste registratie van de UBO’s is echter een doorlopende verplichting. Wijzigen de UBO’s van je onderneming, stichting of vereniging? Geef die wijzigingen dan ook door bij de Kamer van Koophandel. 

De UBO-registratie geldt voor de ondernemingen en niet voor hun UBO’s. Dat betekent dat je als bestuurder/ondernemer verantwoordelijk bent voor de juiste en tijdige inschrijving van de UBO’s.

In dit artikel nemen wij je mee in 5 veelgestelde vragen:

  1. Wat is een UBO?
  2. Wie moet als UBO worden ingeschreven?
  3. Welke ondernemingen en organisaties hebben een registratie verplichting?
  4. Wat is de inhoud en het doel van het UBO-register?
  5. Hoe kan je UBO’s registreren en wijzigingen doorgeven?
Renate Ekhart
Renate Ekhart Senior adviseur kwaliteit & vaktechniek
Specialist op het gebied van belastingheffing
Niets is zo veranderlijk als de belastingwetgeving, dat maakt het zo uitdagend. Het raakt ons allemaal, zeker omdat de gevolgen ervan impact hebben op de onderneming en privé, die bij ondernemers communicerende vaten zijn. Het moet een beetje ‘in’ je zitten om het leuk te vinden om de ontwikkelingen te blijven volgen, de gevolgen en kansen in kaart te brengen en die op een begrijpelijke manier te delen. En dat geldt zeker voor mij.
Neem contact op