Eén reden is al voldoende. Ben je ‘om’? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee!
Goed nalatenschap
‘Rest in peace’ wensen we de overleden dierbaren vaak toe. Zo ook de Queen of Soul Aretha Franklin toen zij overleed. Een hele stoet fans en bewonderaars toonden RESPECT in een lange stoet langs haar baar in Motown Detroit.
Het is echter de verwachting dat haar overlijden de gemoederen – of in ieder geval een aantal advocatenkantoren - nog lang bezig zal houden. Aretha heeft namelijk geen testament nagelaten.
BNR Nieuwsradio pikte de berichtgevingen hierover op en wijdde er een item aan, zo kwam het mij ter ore. Aretha Franklin wordt in de lijst opgenomen met menig andere beroemde en vermogende artiest, zoals Prince en Amy Winehouse, zonder testament.
Overlijden zonder testament
De lijst met onbekende overledenen die geen testament achterlaten is uiteraard veel langer. De problemen die daardoor ontstaan echter niet minder groot en niet minder herkenbaar; ze worden alleen niet breed uitgemeten in de pers.
Testament: toch niet voor mij?
In onze praktijk merk je dat veel van onze ondernemende klanten het onderwerp testament het liefst parkeren. De jongeren omdat ze het zien als iets voor als je oud(er) bent.
En voor jong en oud(er) omdat het confronterend is. Je wordt gedwongen om na te denken over een situatie waar je het liefst niet mee bezig bent.
Je moet durven benoemen wie je wel en niet wat laat erven. Dat is niet altijd prettig.
Bovendien: je moet durven benoemen wie je wel en niet wat laat erven. Het legt onderlinge verhoudingen bloot. En dat is niet altijd prettig. De toegevoegde waarde van een testament wordt bovendien vaak onderschat. En het lijkt iets te zijn voor enkel vermogende mensen.
Het testament van een ondernemer
Adviseurs ervaren het gespreksonderwerp dan ook regelmatig als 'lastig' bij de ondernemer. Het liefst praten ondernemers er niet over. En van uitstel komt vaak afstel, met het risico dat het onderwerp bij niemand meer op de agenda staat.
Laat ik je daarom op weg helpen met 10 goede redenen om een testament te maken.
Waarom een testament?
1. Partner goed verzorgd achter laten
Door een testament te maken, kan je de zogenaamde wettelijke (erfrechtelijke) verdeling naar je eigen wensen aanpassen. Het is zelfs een ‘must’ als je ongehuwd of zonder geregistreerd partnerschap samenwoont, anders heeft je partner nergens recht op!
2. Voogdij vastleggen
Je kunt hiermee de voogdij voor je minderjarige kinderen vastleggen.
3. Erfbelasting uitstellen of besparen
Bijvoorbeeld door de kleinkinderen te laten delen in de erfenis en fiscale faciliteiten en vrijstellingen optimaal te benutten.
4. Geld binnen de eigen familie houden
Met een uitsluitingsclausule voorkom je dat je erfenis in de boedel van de zogenaamde ‘kouwe kant’ valt, bijvoorbeeld in geval van scheidingen.
5. De wenselijke bedrijfsopvolging borgen
De (aandelen in de) onderneming kan je expliciet toewijzen aan de beoogde en capabele opvolger(s). De andere erfgenamen ontvangen dan ander vermogen. Zo verdeel je optimaal zonder scheve gezichten.
6. Andere erfgenamen (niet-gezinsleden) benoemen
Bijvoorbeeld een goed doel, de vriendin die altijd voor je klaar heeft gestaan, neven of nichten….. Alles is mogelijk.
7. Personen onterven
Zwarte schapen bestaan er helaas nog steeds.
8. Bepaalde vermogensbestanddelen laten toekomen
Dit kan je laten toekomen aan de daarvoor aangewezen erfgenamen. Zo voorkom je ruzie in de familie over wie wat mag hebben.
9. Testament ook in het buitenland laten gelden
Bijvoorbeeld als je daar een vakantiewoning hebt.
10. Een executeur aanwijzen
Iemand die je vertrouwt, regelt dat je wensen worden uitgevoerd en neemt die last van je naasten weg.
Zo voorkom je dubbele erfbelasting bij twee erfenissen.
Als ik 2 erfenissen in een jaar ontvang, betaal ik dan meer belasting per erfenis? Nee. De samenloopregeling voorkomt dat je mogelijk duizenden euro's 'extra' belasting betaalt.