1. Het opstellen van een arbeidsovereenkomst
Bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst is vaak het Duitse arbeidsrecht van toepassing. Deze verschilt van het Nederlands arbeidsrecht. Aandachtspunt daarbij is de proeftermijnen en opzegtermijnen. In Duitsland geldt bijvoorbeeld een beperktere ontslagbescherming. Een werknemer kan in dat kader sneller worden ontslagen dan in Nederland.
Ook de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte is in Duitsland minder nadelig dan in Nederland. De loondoorbetaling in Duitsland is voor de werkgever gemaximaliseerd tot 6 weken. In Nederland maximaal 2 jaar. Ook moet je denken aan een concurrentiebeding (Wetbewerbsverbot).
2. Sociale verzekeringsplicht
Als de werknemer in Duitsland woont en werkt, dan is hij in Duitsland sociaal verzekerd. Dit betekent ook dat de werkgever in Duitsland de sociale zekerheidspremies moet afdragen. Deze afdrachten gaan via de Duitse Krankenkasse, waar de werknemer bij is aangemeld.
3. Duitse vennootschapsbelasting
Je bedrijf wordt voor de Duitse vennootschapsbelasting belastingplicht zodra daar wordt beschikt over een vaste inrichting. Dit kan ook het geval zijn als de werknemer in Duitsland contracten mag afsluiten namens je bedrijf. Het is daarom van belang om goed met elkaar de rechten en plichten van de werknemer af te stemmen.
4. Belastingplicht
Als de werknemer in Duitsland woont en werkt, dan is hij belastingplichtig in Duitsland. Dit betekent dat over het salaris in Duitsland belasting moet worden betaald. De afdracht van deze belasting kan op verschillende manier gebeuren en kunnen we met jou en je werknemer nader afstemmen.