Vijf generaties op de werkvloer: zo werkt het!

Bij steeds meer bedrijven waar ik kom zie ik, als gevolg van vergrijzing, tot inmiddels wel vijf generaties met elkaar samenwerken. Vaak wordt dit gezien als een probleem, want iedere generatie lijkt een 'eigen gebruiksaanwijzing' te hebben. Ik geef je 5 tips om de 'kloof' tussen jong en oud te managen!
Direct naar de 5 tips

De kloof tussen jong & oud managen

Het is voor leidinggevenden een uitdaging om een halve eeuw werkervaring tussen generaties te managen tot een succesvolle samenwerking. De gebruiksaanwijzing per generatie is echter niet zo divers als je misschien zou denken. De belangrijkste overeenkomst is dat iedere medewerker, ongeacht de leeftijd of levensfase, gebaat is bij oprechte interesse, waardering en aandacht.

Maar waarom is generatiemanagement dan een belangrijk onderwerp? En welke rol kunnen leidinggevenden hierbij innemen? Voor ik deze vragen beantwoord, toch eerst nog kort een uitleg wat een generatie is. Ik sluit het artikel af met 5 waardevolle tips om de kloof tussen jong en oud te managen.

Wat is een generatie?

Een generatie bestaat uit leeftijdsgenoten die met elkaar zijn verbonden door een gedeelde levensgeschiedenis, omstandigheden en beleving van de tijdsgeest. Ongeveer elke 15 jaar ontstaat er een nieuwe generatie. Deze groep mensen doen eenzelfde maatschappelijke ervaring op, waardoor zij overeenkomsten vertonen in houding en gedrag.

Iemand die bijvoorbeeld opgroeit in een fase van grote werkloosheid, staat anders in het leven dan iemand die opgroeit in een tijd waar alles mogelijk is. Globaal zijn de generaties uit de onderstaande tabel te onderscheiden.

Natasja Pierik
Natasja Pierik Senior HR adviseur