Winst & aftrekbaarheid
Door toepassing van de deelnemingsvrijstelling voorkom je dat winst, die al eerder is belast bij een dochtervennootschap, niet nog een keer wordt belast als resultaat bij de bv die aandeelhouder is. Uitgangspunt daarbij is dat winsten niet belast zijn en verliezen niet aftrekbaar zijn. Voor dit laatstgenoemde geldt een uitzondering; wanneer er sprake is van een liquidatieverlies, zijn verliezen - onder voorwaarden - wél aftrekbaar.
Waarop van toepassing?
De deelnemingsvrijstelling is onder meer van toepassing op:
- Dividend.
- Vervreemdingsresultaten bij verkoop van de deelneming.
- Het resultaat op afgeleide rechten ten aanzien van een deelneming (zoals opties of een earn-out-regeling).
- Kosten die verband houden met de aan- of verkoop van een deelneming.
In bepaalde gevallen kan het interessant zijn om gebruik te maken van een deelnemingsvrijstelling. Let wel op dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, vooral wanneer je op internationaal gebied onderneemt. Wij denken graag met je mee.
Aankoop en verkoop
Het traject voor de aankoop of verkoop van één of meerdere bv’s brengt kosten met zich mee. De kosten die rechtstreeks in verband staan met de aan- of verkoop van een deelneming zijn niet aftrekbaar.
Er is veel discussie met de Belastingdienst over de reikwijdte van deze aftrekbeperking voor de vennootschapsbelasting. De Hoge Raad heeft in een gerechtelijke procedure geoordeeld dat de aftrekbeperking alleen van toepassing is op kosten die een rechtstreeks oorzakelijk verband hebben met de aan- of verkoop van de deelneming.
Ondanks deze verduidelijking van de Hoge Raad blijft er de discussie over de aftrekbaarheid van aan- en verkoopkosten. Wij beoordelen graag met je hoe je het best kunt handelen bij de aan- of verkoop van een deelneming.