Be­drijfs­overname?
Ver­geet de
concurrentie­beding niet

Denk bij het sluiten van een koopovereenkomst ook altijd aan een concurrentiebeding en een bijbehorend boetebeding. Zo voorkom je dat de verkoper de belangrijkste concurrent wordt.

Con­cur­ren­tie­be­ding en boe­te­be­ding

Bij een bedrijfsovername of bedrijfsverkoop wordt er vaak vooral aandacht besteed aan de koopprijs en de activa die worden overgenomen, zoals de inventaris, handelsnaam en voorraden. 

Denk bij het sluiten van een koopovereenkomst ook altijd aan het overeenkomen van een concurrentiebeding en een bijbehorend boetebeding. Zo voorkom je dat de verkoper de belangrijkste concurrent wordt. Je wilt bij een bedrijfsovername vermijden dat de verkoper onmiddellijk gaat concurreren met de verkochte onderneming.

Wordt vaak vergeten 

In de praktijk wordt echter vaak vergeten een concurrentiebeding en een daarbij behorend boetebeding overeen te komen. Dat is echter wel verstandig. De verkoper is immers op de hoogte van alle ins en outs van de nieuwe onderneming en kan dus eenvoudig de belangrijkste concurrent worden. 

Wél heel belangrijk

De koper heeft ook een gerechtvaardigd belang bij het overeenkomen van een concurrentiebeding, omdat er in de koopprijs doorgaans ook een bedrag aan goodwill is verdisconteerd. Daarmee is het goed te verdedigen dat de verkoper gedurende een bepaalde periode niet met dezelfde producten of diensten de markt opgaat. 

Jeroen Martens
Jeroen Martens Senior adviseur corporate finance
Specialist op het gebied van fusies en overnames
Ik ben Jeroen Martens en ik adviseer en begeleid sinds 2006 fusies en overnames. Het contact met jou als ondernemer vind ik het leukste: het gaat om de droom of visie die jij als ondernemer hebt, de realisatie en het succes ervan. Fusies en overnames zijn complexe processen, waarbij een ervaren adviseur en begeleider veel toegevoegde waarde kan bieden. Met mijn kennis en ervaring help ik je verder om van jouw droom een succes te maken.
Neem contact op