Dringende reden is cruciaal bij ontslag op staande voet

Dat een ontslag op staande voet soms een te vergaande maatregel is, bleek zelfs onlangs in een zaak waarbij een verslaafde werknemer had gelogen en afspraken had verzuimd na te komen. De werkgever had in deze situatie geen dringende reden tot ontslag, aldus de rechter.

Verslaafde werknemer

Een werknemer die kampte met een alcoholverslaving meldde zich na enige tijd ziek bij zijn werkgever. Hij zou een traject bij een in verslaving gespecialiseerde organisatie gaan volgen. Bij zijn werkgever gaf de werknemer aan dat hij een intakegesprek had gevoerd met die organisatie, maar dat hij niet in aanmerking kwam voor een behandeling.

Uiteindelijk bleek bij navraag dat de werknemer loog en dat dit intakegesprek nooit heeft plaatsgevonden. Het intakegesprek was zelfs tot driemaal toe niet doorgegaan, omdat de werknemer geen verwijzing had geregeld of 'zonder geldige reden' zou zijn weggebleven. Daarnaast was de werknemer ook niet komen opdagen bij een consult bij de bedrijfsarts en bij een gesprek met een arbeidsdeskundige.

Joanne Wesselo
Joanne Wesselo Senior jurist arbeidsrecht