Hoe ziet de BOR eruit vanaf 2024?

Voor het fiscaal vriendelijk schenken of vererven van een onderneming bestaan verschillende bedrijfsopvolgingsregelingen. Zo geldt er in de schenk- en erfbelasting een voorwaardelijke vrijstelling van 100% van de waarde van de onderneming, voor zover de waarde hiervan niet meer bedraagt dan € 1.325.253 (bedrag 2024). Over het meerdere bedraagt de vrijstelling 83%. Deze vrijstelling wordt in de praktijk ook wel de BOR genoemd.

BOR in 2024, 2025 & 2026

De bedrijfsopvolgingsregeling blijft voorlopig. Wel wordt de regeling stapsgewijs aangepast. De eerste wijzigingen gelden vanaf 2024 en in 2025 en 2026 volgen er meer. De aanpassingen zijn niet per definitie nadelig. De voorstellen voor 2025 en 2026 kunnen bovendien nog aanpassingen ondergaan.

Overweeg je om je bedrijf met toepassing van de BOR geheel of gedeeltelijk te schenken? Dan kan het raadzaam zijn om dit traject te versnellen.

De maatregelen zien zowel op de bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting als de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting.

In de inkomstenbelasting is een doorschuifregeling opgenomen, in de praktijk ook wel DSR genoemd. Deze regeling voorziet in de mogelijkheid om de winst die bij schenken of vererven van een onderneming ontstaat, door te schuiven naar de opvolgers.

Maatregelen die gelden per 1 januari 2024

Verhuur van onroerende zaken

De faciliteiten gelden voor het zogenaamde ondernemingsvermogen. Al het vermogen in jouw onderneming dat als belegging kan worden aangemerkt, valt buiten deze faciliteiten. Met betrekking tot verhuurd vastgoed speelde in de praktijk de discussie met de Belastingdienst of dit ondernemingsvermogen of beleggingsvermogen vormt. 

Aan deze discussie is een einde gekomen: Aan derden verhuurd vastgoed valt met ingang van 1 januari 2024 onder het beleggingsvermogen en komt daardoor standaard niet in aanmerking voor toepassing voor de BOR en de DSR. 

Uitgezonderd van deze maatregel zijn: 

  • Onroerende zaken die worden gebruikt voor de eigen bedrijfsuitoefening (binnen het eigen concern).  
  • Kortdurende terbeschikkingstelling in de dienstensector, zoals bij hotelkamers en bowlingbanen. 
Tom Meuleman
Tom Meuleman Senior familieadviseur
Specialist in bedrijfsopvolging
Mijn naam is Tom, fiscaal jurist en familieadviseur. Ik heb mij gespecialiseerd in het begeleiden van families bij opvolgingsvraagstukken. Over dit thema heb ik twee boeken geschreven: Opvolger gezocht (2020) en Gun elkaar wat (2022).
Neem contact op