CSRD
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is dit jaar in werking getreden. Deze Europese richtlijn bouwt voort op de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), die in 2014 door de Europese Unie werd ingevoerd en van toepassing was op grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers. Een kleine opmerking hierbij, de Nederlandse wetgever heeft de Europese regelgeving nog niet omgezet in definitieve Nederlandse wetgeving, maar de concepten van de wetteksten wijzen op een vrijwel rechtstreekse implementatie.
Beursgenoteerde ondernemingen zullen voor het eerst in 2025 over het boekjaar 2024 hun duurzaamheidsverslagen in overeenstemming met de CSRD moeten publiceren. Op dit moment zijn deze beursgenoteerde ondernemingen druk bezig om de CSRD en ESRS te integreren in hun rapportageprocessen om tijdig aan de nieuwe vereisten te voldoen.
Voor grote ondernemingen, die vanaf het boekjaar 2025 moeten voldoen en zich hierop voorbereiden, is het van belang om rekening te houden met de aanzienlijke tijdsinvestering en inspanningen die de implementatie van deze standaarden met zich meebrengt.
Dit heeft ook gevolgen voor middelgrote- en kleine ondernemingen, aangezien de CSRD vereist dat de duurzaamheidsrapportages informatie bevatten uit de hele waardeketen. Om te voldoen aan de vereisten van de CSRD, zullen ondernemingen duurzaamheidsinformatie gaan opvragen bij hun leveranciers en opdrachtgevers, en dus ook bij mkb-ondernemingen
In dit artikel lees je: