Ben je als part­ner van een dga ver­plicht ver­ze­kerd voor de werk­ne­mers­ver­ze­ke­ring­en?

Heel vaak wordt aangenomen dat de partner van de dga niet verplicht verzekerd is. Dit blijkt vaak anders te zitten. Marcel Teunissen, specialist loonheffingen legt het uit.

Werk­ne­mers­ver­ze­ke­ring­en

Heel vaak wordt aangenomen dat de partner van de dga niet verplicht verzekerd is, want, zo is de gedachte, er kan niet een gezagsverhouding zijn tussen partners.

Hoe begrijpelijk dit standpunt ook is, rechters kijken er al een paar jaar anders tegenaan. Marcel Teunissen, specialist loonheffingen legt het uit

Marcel Teunissen
Marcel Teunissen Specialist loonheffingen

Gezagsverhouding

Net als bij gewone werknemers moet getoetst worden of er een gezagsverhouding is. Simpel gezegd, kan de dga aan de partner aanwijzingen geven over hoe het werk gedaan moet worden? Daarbij gaat het er dus niet om of die aanwijzingen ook daadwerkelijk gegeven worden, want dat zal veelal niet gebeuren. Over het algemeen geldt, dat naarmate de werkzaamheden van de partner eenvoudiger zijn, eerder sprake is van gezag.

Wel of geen verzekeringsplicht

De situatie kan weer draaien als er ondanks de gezagsverhouding arbeidsvoorwaarden zijn waarvan je kunt stellen dat die in hoge mate door de partnerrelatie of familieverhouding beinvloed zijn.

Denk daarbij aan een hoger salaris dan een derde, die niet partner is, voor hetzelfde werk zou ontvangen, aan een afwijkende terbeschikkingstelling van een auto, de afwezigheid van een schriftelijke arbeidsovereenkomst en aan bepaalde privileges bij de uitvoering van de werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld werken waar en wanneer de partner zelf wil. Het samenspel van dit soort omstandigheden zal de uitkomst bepalen: wel of geen verzekeringsplicht.

Partner buiten de verplichte verzekering

Heb je als dga geen zin in een inhoudelijke toets over de gezagsverhouding en de arbeidsverhouding? Dan is er een simpele oplossing om de partner in één klap, met absolute zekerheid, buiten de verplichte verzekering te krijgen: geef je partner tenminste één aandeel en benoem je partner tot (mede) statutair bestuurder.

Wil je sparren over een specifiek geval? Wij denken graag met je mee. Neem gerust contact op.