Met te­rug­wer­ken­de kracht de bv in of uit?

Wat zijn de fiscale mogelijkheden om met terugwerkende kracht de onderneming in een bv te brengen of juist uit de bv halen? Wat voor jou de juiste keuze is, hangt af van tal van aspecten. Welke belangrijke verschillen zijn er? Wanneer is dit verstandig? Wij nemen je hierin mee in dit artikel.

De bv in of uit?

Verschil in belastingheffing

In de bv betaal je vennootschapsbelasting over – kort gezegd – de behaalde winst. Pas als de bv de winst die na belasting resteert, uitdeelt aan de directeur-grootaandeelhouder (dga), moet de dga over de uitgedeelde winst aanvullend inkomstenbelasting betalen in box 2 (26,9% in 2023). Daardoor wordt de totale winst in 2023 belast tegen 37,865 tot 45,76%. 

Je bereikt dit tarief dus pas na uitdeling van de winst. Dit betekent dat het aantrekkelijk is om in de bv winst op te potten en dit pas uit te delen zodra je het als aandeelhouder nodig hebt. Op die manier heb je renteloos uitstel van belastingbetaling.

Wanneer is een overstap aantrekkelijk?

In het algemeen kan worden gesteld dat de overstap aantrekkelijk wordt in situaties waarbij een fors deel van de winst niet direct consumptief door de eigenaar-ondernemer wordt gebruikt. Het verdient dan vanuit fiscaal oogpunt veruit de voorkeur via de bv deze winst onbelast als reserves op te potten.

De winst kan dan op een later tijdstip worden gebruikt voor bijvoorbeeld investeringen, een grote privéaankoop of om op een eerder tijdstip te stoppen met werken. Bij verkoop van de bv of bij overlijden betaal je op zijn laatst uiteindelijk belasting over opgepotte winsten.

Eenmanszaak, maatschap of vof

Heb je geen bv, maar een eenmanszaak, of neem je deel in een maatschap of vof? Dan betaal je over de winst het progressieve tarief van de inkomstenbelasting in box 1. Onbelast oppotten van winst is dus niet mogelijk. Je hebt wel recht op een aantal ondernemersfaciliteiten die de belastingdruk beperken. De belangrijkste zijn de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling van 14%.

Let op! Het oppotten van winst levert niet altijd een liquiditeitsvoordeel op en is niet altijd optimaal. Afhankelijk van de situatie kan het fiscaal voordeliger zijn om overtollige liquide middelen naar privé te halen.

Ellen Punte
Ellen Punte Senior belastingadviseur