Werk­ne­mer ver­oor­zaakt schade tijdens werk: wie is aan­spra­ke­lijk?

Het komt maar zelden voor dat een werknemer aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die tijdens het werk ontstaat. Wanneer is hier wél sprake van? Ik leg het je uit in deze blog.

Bewuste roekeloosheid?

Een kantonrechter in Utrecht oordeelde eens dat een chauffeur ruim een ton moet betalen aan de verzekeraar van zijn werkgever. De chauffeur was onder invloed van alcohol achter het stuur gekropen, waardoor de melktankwagen - die hij voor zijn werk bestuurde - was gekanteld, met aanzienlijke schade tot gevolg.

Deze uitspraak is opmerkelijk. Het komt namelijk maar zelden voor dat een werknemer aansprakelijk wordt geacht voor de schade die tijdens het werk ontstaat. Dit is enkel zo wanneer er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Maar wanneer is dit het geval?

Werkgeversaansprakelijkheid

In de bovengenoemde situatie ging het om schade die een werknemer heeft toegebracht aan zijn werkgever of een derde. De wet zegt het volgende hierover:

"De werknemer die bij de uitvoering van de overeenkomst schade toebrengt aan de werkgever of aan een derde jegens wie de werkgever tot vergoeding van die schade is gehouden, is te dier zake niet jegens de werkgever aansprakelijk, tenzij de schade een gevolg is van zijn opzet of bewuste roekeloosheid."

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een werknemer zelf schade oploopt tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden. In dat geval geldt een vergelijkbare toets:

"De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer."

Cindy Notkamp
Cindy Notkamp Senior jurist arbeidsrecht
Praktische sparringpartner in het arbeidsrecht
Mijn naam is Cindy en ik ben werkzaam als senior jurist arbeidsrecht. Snel schakelen is in mijn vakgebied van belang en dat maakt het voor mij uitdagend, net zoals het feit dat het arbeidsrecht altijd in ontwikkeling is. Ik ben nooit uitgeleerd en zet de juridische situatie graag af tegen de praktische kant om zo een ondernemer verder te helpen. Toegankelijkheid, flexibiliteit en vol energie typeren mij hierbij!
Neem contact op