Compensatie van de transitie­vergoe­ding: 5x vraag en antwoord

Sinds 1 april 2020 kunnen werkgevers een aanvraag indienen bij het UWV voor compensatie van de transitievergoeding van zieke ex-werknemers. Wat is de hoogte ervan en kom je ervoor in aanmerking? In deze blog krijg je antwoord op 5 vragen!

5x vraag en antwoord

De 5 vragen zijn:

  1. Wat houdt de regeling Compensatie transitievergoeding in?
  2. Wat zijn de voorwaarden om compensatie te ontvangen?
  3. Hoe hoog is het compensatiebedrag?
  4. Tot wanneer kun je compensatie aanvragen?
  5. Wat zijn de beslis- en betalingstermijnen van het UWV?

1. Wat houdt de regeling Compensatie transitievergoeding in?

De regeling Compensatie transitievergoeding bepaalt dat er compensatie van de transitievergoeding wordt verstrekt als een arbeidsovereenkomst door langdurige arbeidsongeschiktheid van een werknemer wordt beëindigd en je als werkgever:

  • Een transitievergoeding betaalt na opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid (opzegging na ontslagvergunning UWV);
  • Een transitievergoeding betaalt op grond van een tussen jou en de werknemer gesloten beëindigingsovereenkomst vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid.

Deze transitievergoedingen komen in aanmerking

De compensatieregeling geldt voor transitievergoedingen die je hebt betaald bij ontslag van:

  • Werknemers die langer dan 104 weken (2 jaar) ziek zijn.
Juliëtte Röben
Juliëtte Röben Senior jurist arbeidsrecht
Specialist op het gebied van arbeidsrecht
Iedereen heeft te maken met het arbeidsrecht. Daarom moet het juridisch complexe element in elke situatie ook praktisch en toegankelijk worden gemaakt. Bovendien is het een rechtsgebied dat altijd in ontwikkeling is, waardoor het voor mij uitdagend vakgebied is en blijft. Naast het adviseren van ondernemers op het gebied van arbeidsrecht, houd ik mij ook veel bezig met het medezeggenschapsrecht. Naast adviseren, geef ik ook (graag) cursussen op beide gebieden.
Neem contact op