Leaseauto zonder bijtelling mee op vakantie? Zo regel je dat!

Een leaseauto zonder bijtelling met een beperkt aantal privékilometers. Een geschikte regeling voor veel ondernemers. Maar hoe zit het in de vakantietijd? Kun je met een auto van de zaak zonder bijtelling op vakantie?

Leaseauto op vakantie

Een leaseauto zonder bijtelling met een beperkt aantal privékilometers. Het blijkt een geschikte regeling voor ondernemers met een auto van de zaak. Dat geldt met name voor de pakweg 45 werkweken in het jaar.

Maar is de regeling ook gunstig in de vakantietijd? Kun je bijvoorbeeld met de leaseauto op vakantie? En wat houden de volgende alternatieven in:

Auto zonder bijtelling

Een tijdje geleden sprak ik Hans. Hans heeft een mooi ICT-bedrijf en is er heel succesvol mee. Hij vertelde me vol trots dat hij sinds een paar maanden een nieuwe auto rijdt. Prachtig ding! All wheel drive, flink wat pk’s, je kent het wel.

Maar een hoge cataloguswaarde heeft de auto ook. Ruim € 87.000. En daarom bedacht Hans het volgende: “Ik houd keurig een kilometeradministratie bij, zodat ik geen bijtelling heb.”

Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen
Specialist op het gebied van loonheffingen
Loonheffingen, het leukste wat er is! Samen met mijn team kijk ik met klanten mee hoe zij kosten kunnen besparen bij het belonen van personeel. Ook het geven van presentaties op mijn vakgebied, zowel intern als extern, geeft mij veel energie. Het contact met klanten & collega’s om (internationale) vraagstukken op te lossen is mijn grootste drive!
Neem contact op

Leaseauto huren tijdens vakantie

Hans vertrouwde me ook toe dat hij in juli samen met zijn vrouw Ilse en zijn twee kinderen naar Italië gaat, naar Puglia om precies te zijn.

Goede keuze, dat moest ik beamen. Hoewel het maar liefst 2.300 kilometer rijden is.

Hans mag zijn leaseauto voor de duur van zijn vakantie vervangen door een andere leaseauto. Hiervoor betaalt hij alleen tijdens de drie vakantieweken bijtelling.

Ik vroeg daarom vrij onschuldig met welke auto hij naar Puglia wilde gaan. Dat bleek nog een dingetje. De bagage voor drie vakantieweken paste niet in Ilses auto.

Al snel volgde de vraag of ik nog ideeën had. Hans opperde zelf: “Kunnen we het niet zo draaien dat ik mijn auto drie weken van de bv huur? En dat ik gewoon vanuit privé betaal? Dan heb ik toch geen bijtelling?”

Minder dan 500 privékilometers

Ik moest hem teleurstellen. Vanuit Hans’ bv is de auto ter beschikking gesteld. Daarvoor moet Hans bijtellen voor privégebruik, tenzij hij aantoont dat hij minder dan 500 privékilometers heeft gereden.

Een rechter besliste eerder in twee zaken dat een kortstondige huur van de auto, bijvoorbeeld voor een vakantie, die terbeschikkingstelling niet doorbreekt.

De bijtelling is dus niet te voorkomen. En met een reis naar Puglia wordt de marge van 500 kilometer ook nog eens ruimschoots overschreden.

Met dit verhaal bracht ik Hans niet bepaald in vakantiestemming. “Zijn er dan helemaal geen mogelijkheden?”, vroeg hij.

Leaseauto vervangen tijdens vakantie

Ik tipte Hans over een afspraak die de VNA (Vereniging van Autoleasemaatschappijen) maakte met de Belastingdienst.

In de kern betekent deze afspraak dat Hans zijn leaseauto voor de duur van zijn vakantie mag vervangen door een andere leaseauto. Voor die vervangende auto betaalt Hans bijtelling, maar alleen voor de drie vakantieweken.

Uiteraard kent zo’n vervanging voorwaarden, maar daar wilde ik Hans niet meteen mee vermoeien. Ik wilde het herwonnen vakantiegevoel natuurlijk niet meteen verspelen.

Realiteitswaarde

Eén belangrijk aspect kon ik niet onbenoemd laten, namelijk dat deze vervanging realiteitswaarde moet hebben.

Ik zag Hans opfleuren. Hij zag de uitgestrekte olijfboomgaarden van Puglia al gloren.

Op hoofdlijnen betekent dit, dat de vervanging van de auto goed uitgevoerd moet worden. De afspraken tussen de dga van een bv en de autobezitter moeten daadwerkelijk worden nageleefd.

Als de dga van een bv ook de autobezitter is, kijkt de Belastingdienst altijd kritisch mee in het vervangingsproces. Zo ook bij Hans. Om die reden stelde ik aan hem voor om eerst de instemming van zijn belastinginspecteur te verkrijgen voor een eventuele vervanging.

Andere mogelijkheden

“Die geeft hij vast niet”, reageerde Hans op mijn voorstel. “Maar als we het niet proberen, hebben we sowieso niets”, antwoordde ik. “En er zijn ook nog alternatieven.” Zoals:

  • Stel via de bv nog een tweede auto aan jou ter beschikking.
  • Huur via de bv een auto.
  • Huur in privé een auto.

Ik zag Hans opfleuren. Hij zag de uitgestrekte olijfboomgaarden van Puglia, de trulli van Alberobello en het mooi barokke Lecce al gloren.

Twee leasecontracten afsluiten

Onbesproken liet ik de optie om met de leasemaatschappij twee leasecontracten af te sluiten: voor Hans in feite een gepasseerd station.

  • Deze optie bestaat uit een contract waarbij de auto (uitsluitend) voor de zakelijke kilometers aan de bv in lease wordt verstrekt en een contract met de werknemer voor zijn privékilometers.
  • Iedereen betaalt daarbij zijn eigen leasetermijnen en houdt ook een eigen kilometeradministratie bij.

Het voordeel voor de werknemer is dat hij geen bijtelling heeft en alleen voor de privékilometers betaalt. Het voordeel voor de bv is dat er minder leasekosten zijn en dat een btw-correctie voor privégebruik achterwege blijft.

Is het zeker of dit werkt? Niet zonder meer en daarom is overleg met de Belastingdienst noodzakelijk. Maar het is het onderzoeken meer dan waard! En in geval van succes geeft het een extra vakantiegevoel, net als bij Hans.

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Reageer onder deze blog of neem gerust contact op.