Seksuele intimidatie
Het is een aantal jaar geleden dat de zogeheten #MeToobeweging ontstond. Inmiddels is het onderwerp seksuele intimidatie (helaas) opnieuw actueel en is er ook in de Nederlandse media- en entertainmentbranche sprake van mogelijk veelvuldig grensoverschrijdend gedrag.
Bij jou op de werkvloer kan seksuele intimidatie ook voorkomen. Maar wanneer is er nou eigenlijk sprake van seksuele intimidatie? En wat moet je als werkgever doen na een melding van seksuele intimidatie?
Wanneer is er sprake van seksuele intimidatie?
Seksuele intimidatie is een vorm van ongewenst gedrag op seksueel gebied. Ongewenste intimiteiten kunnen in allerlei vormen voorkomen. Op de werkvloer gaat het in ieder geval om ongewenste omgangsvormen in de onderlinge verhoudingen. Dit kan tussen collega’s het geval zijn, maar ook tussen de werkgever (leidinggevende) en de werknemer (ondergeschikte).
Het College voor de Rechten van de Mens omschrijft dat bepalend is om te kunnen spreken van seksuele intimidatie: “of het gedrag een grens bij iemand overschrijdt en dat daarmee het gedrag als vijandig, vernederend of intimiderend mag worden beschouwd.”
Voor de ene werknemer is een arm om de schouders al ongewenst, terwijl bij de ander knuffelen op de werkvloer heel normaal is.
Met de #MeToo-beweging en het inmiddels te boek staande ‘The Voice-schandaal’ is niet alleen de bespreekbaarheid van seksuele intimidatie op gang gekomen, ook is de discussie ontstaan over wat onder seksuele intimidatie mag worden verstaan. Seksuele intimidatie is namelijk een breed begrip en kan voor iedereen iets anders betekenen. Het kan gaan om fysieke (ongewenste) aanrakingen, maar ook om foute opmerkingen en grappen. Voor de ene werknemer is een arm om de schouders al ongewenst, terwijl bij de ander knuffelen op de werkvloer heel normaal is.
Om de vraag te kunnen beantwoorden of er sprake is van seksuele intimidatie, spelen de volgende factoren een belangrijke rol:
- de tijd
- de plaats
- de betrokken personen
- de setting
Op de werkvloer is het aspect van hiërarchie bovendien een niet te onderschatten factor. Hiërarchie kan er immers aan bijdragen dat werknemers bang zijn voor de gevolgen als zij wél hun grenzen aangeven.