1. Mag ik mijn werknemers controleren bij het thuiswerken?
Ja, dat mag. Op het moment dat je werknemers wil controleren, is het belangrijk dat jouw ICT-systemen daartoe de mogelijkheid bieden. Aan deze controle zijn echter wel voorwaarden verbonden.
Zo moet je werknemers op de hoogte stellen van deze controle en op welke manier je dat doet. Dit kun je op de volgende manieren communiceren:
- Benoem het in een personeelshandboek.
- Deel het op het intranet.
- Spreek het met de werknemers individueel af.
Mocht je jouw werknemers willen controleren zonder dit aan hen bekend te maken, dan moet je daar een heel goede reden voor hebben.
Tip! Wil je jouw werknemers niet controleren met behulp van jouw ICT-systemen of heb je daar niet de mogelijkheid toe? Dan is er nog een andere optie mogelijk: vraag jouw werknemers om per week of per dag verslaglegging te doen van hun werkzaamheden.
Op deze manier leggen werknemers verantwoording af aan jou als werkgever en kun je kijken hoeveel taken er in een week worden opgepakt.
2. Mag elke werknemer thuiswerken afdwingen?
Nee, thuiswerken is geen verworven recht. Een werkgever moet altijd meebeslissen in het thuiswerken van de werknemer. Of thuiswerken een mogelijkheid is, is namelijk sterk afhankelijk van de werkzaamheden van de werknemer.
Tip! Stel een rooster op voor de thuiswerkers en voor de medewerkers die op kantoor werkzaam zijn. Zo houd je overzicht wie er wel en niet op kantoor werken. Dit is van belang omdat er op kantoor voldoende bhv’ers aanwezig moeten zijn.
3. Mag ik de reiskostenvergoeding of het privégebruik van een leaseauto stopzetten?
Waar dit fiscaal mogelijk is, ligt dit arbeidsrechtelijk nogal genuanceerd. Het hangt er namelijk vanaf of je hierover iets hebt afgesproken. Dat kan in een lease- of arbeidsovereenkomst. Wellicht staan er ook bepalingen over in een cao.
Heb je in een lease- of arbeidsovereenkomst of in een andere arbeidsvoorwaardenregeling de mogelijkheid opgenomen om de reiskostenvergoeding stop te zetten? Dan kun je daar gebruik van maken.
Wanneer dit niet het geval is en er is geen cao van toepassing, dan heb je te maken met een juridisch interessant vraagstuk. Dit is niet in een paar zinnen uit te leggen. We kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden.
4. Hoe voldoe ik aan de Arbowetgeving als mijn werknemers thuiswerken?
Het thuiswerken valt onder een verlicht Arboregime, omdat er sprake is van plaatsonafhankelijke arbeid. Door dit verlichte Arboregime zijn enkele Arboverplichtingen niet van toepassing, denk je aan:
- Vluchtwegen.
- De omvang van de werkplek.
- Het aantal toiletten dat beschikbaar moet zijn.
Thuiswerken heeft zo zijn voordelen!
Heb je nog vragen over bovenstaande zaken of heb je andere vragen met betrekking tot het thuiswerken? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.