Is het wer­ken met oproep­krachten eigen­lijk nog wel werk­baar?

Vanaf 2020 kregen oproepkrachten een stevigere wettelijke positie. We zetten de 5 grootste wijzigingen op een rij. Is het werken met oproepkrachten hierdoor eigenlijk nog wel werkbaar?
Direct naar de 5 wijzigingen

5 grootste wijzigingen

Met de komst van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) veranderden de regels rond oproepkrachten. Zij kregen vanaf 1 januari 2020 een stevigere wettelijke positie. Wat veranderde er precies en waar moet je rekening mee houden? Is het werken met oproepkrachten eigenlijk nog wel werkbaar?

Minder flexibel, maar nog wel mogelijk

Het werken met oproepkrachten is nog steeds mogelijk, maar is met de huidige wetgeving (steeds) minder flexibel en het kan daardoor minder werkbaar zijn. Ik ga hier in mijn blog dieper op in door in te zoomen op de 5 grootste wijzigingen. 

Deze zijn als volgt:

  1. Oproeptermijn van 4 dagen
  2. Nieuwe wijze van oproepen
  3. Na 12 maanden arbeidsovereenkomst aanbieden
  4. Recht op transitievergoeding vanaf de datum van indiensttreding
  5. Ander premiedifferentiatie WW

Update 26-04-2024: Momenteel ligt er een wetsvoorstel om strengere regels in te voeren met betrekking tot flexcontracten (onder andere afschaf nulurencontracten, invoering basiscontract). Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Juliëtte Röben
Juliëtte Röben Senior jurist arbeidsrecht
Specialist op het gebied van arbeidsrecht
Iedereen heeft te maken met het arbeidsrecht. Daarom moet het juridisch complexe element in elke situatie ook praktisch en toegankelijk worden gemaakt. Bovendien is het een rechtsgebied dat altijd in ontwikkeling is, waardoor het voor mij uitdagend vakgebied is en blijft. Naast het adviseren van ondernemers op het gebied van arbeidsrecht, houd ik mij ook veel bezig met het medezeggenschapsrecht. Naast adviseren, geef ik ook (graag) cursussen op beide gebieden.
Neem contact op