Loon doorbetalen bij ziekte, ja of nee?

Een werknemer belt om zich ziek te melden. Hij kan daardoor ‘de afspraak om arbeid te verrichten’ niet nakomen. Betaal je tijdens de ziekte zijn loon door, of niet? De hoofdregel uit het algemene verbintenissenrecht is namelijk: ‘Loon opschorten, want werknemer komt de overeenkomst niet na.’ De praktijk – en ook onze wet – leert ons echter dat dit niet het geval is. Ook tijdens ziekte moet je, in principe, loon betalen.

Definitie van ziekte

Belangrijk is wat je onder ziekte moet verstaan. De wet geeft hiervan geen definitie. Wel is uit de wet af te leiden dat zwangerschap en bevalling niet onder ziekte vallen.

In de praktijk hangt het antwoord op de vraag wat ziekte is met name af van de arbeid waarvoor de werknemer in dienst is. Als je werknemer de afspraken uit de arbeidsovereenkomst (de bedongen arbeid) niet kan nakomen vanwege ‘medisch te objectiveren beperkingen’, geldt hij als arbeidsongeschikt.

Is er twijfel?

Twijfel je of een werknemer arbeidsongeschikt is? Roep hem dan zo snel mogelijk na de ziekmelding op bij een bedrijfsarts. Blijkt de werknemer (deels) arbeidsgeschikt voor het bedongen werk, maar is hij niet aan het werk? Dan hoef je geen loon te betalen.

Juliëtte Röben
Juliëtte Röben Senior jurist arbeidsrecht
Specialist op het gebied van arbeidsrecht
Iedereen heeft te maken met het arbeidsrecht. Daarom moet het juridisch complexe element in elke situatie ook praktisch en toegankelijk worden gemaakt. Bovendien is het een rechtsgebied dat altijd in ontwikkeling is, waardoor het voor mij uitdagend vakgebied is en blijft. Naast het adviseren van ondernemers op het gebied van arbeidsrecht, houd ik mij ook veel bezig met het medezeggenschapsrecht. Naast adviseren, geef ik ook (graag) cursussen op beide gebieden.
Neem contact op