Hoge transitie­vergoeding bij stoppen onder­neming: wat nu?

De transitievergoeding kan voor ondernemers flink oplopen. Blijven zij hierdoor tot na hun pensioen vastzitten aan hun bedrijf als de onderneming niet overgedragen kan worden? Of toch niet? Ik leg het je uit in deze blog.

Het is mooi geweest

Een wat oudere ondernemer die kwakkelt met zijn gezondheid wilde zijn onderneming beëindigen. Overnamekandidaten waren er niet. Daarnaast waren de resultaten van de laatste jaren zeer matig.

'Het is mooi geweest', aldus de ondernemer. Ook de leeftijd en gezondheid van de ondernemer gaven een billijk argument om de onderneming te staken. Het was tijd voor geraniums en klaverjassen.

Een korte procedure bij het UWV en klaar zou je denken. Helaas werkt het iets anders. Want de ondernemer moest voor zijn 5 werknemers in totaal € 130.000 euro aan transitievergoeding aftikken.

De ondernemer kan niet stoppen

Helaas, dit geld was er niet. Van een praktische oplossing was ook geen sprake, behalve de werknemers 'op de blote knietjes' smeken om het dienstverband te beëindigen zonder toekenning van een vergoeding.

Het kwam erop neer dat de ondernemer zijn bedrijf niet kon beëindigen, ondanks de persoonlijke én bedrijfseconomische omstandigheden. Een andere optie? Faillissement aanvragen. Maar dat is ook niet zomaar mogelijk en het kan grote gevolgen met zich meebrengen. Een zeer merkwaardige, maar lastige situatie dus.

Cindy Notkamp
Cindy Notkamp Senior jurist arbeidsrecht
Praktische sparringpartner in het arbeidsrecht
Mijn naam is Cindy en ik ben werkzaam als senior jurist arbeidsrecht. Snel schakelen is in mijn vakgebied van belang en dat maakt het voor mij uitdagend, net zoals het feit dat het arbeidsrecht altijd in ontwikkeling is. Ik ben nooit uitgeleerd en zet de juridische situatie graag af tegen de praktische kant om zo een ondernemer verder te helpen. Toegankelijkheid, flexibiliteit en vol energie typeren mij hierbij!
Neem contact op