Een onzekere tijd
We ontkomen er niet aan; gestegen grondstofprijzen en hoge(re) gas- en personeelskosten. Daarbovenop moeten er steunpakketten worden terugbetaald (denk aan de NOW, TVL en belastingschulden) en zijn banken steeds terughoudender in het verschaffen van financieringen. Meer kosten, meer aflossingen, minder inkomsten en meer onzekerheden. Hoe lang gaat dit nog goed?
Steeds vaker hoor ik geluiden over een (aankomende) recessie of sterke economische krimp. Of dat daadwerkelijk gaat plaatsvinden is natuurlijk koffiedik kijken, maar dat de situatie steeds grimmiger wordt voelen we ook allemaal feilloos aan.
En nu?
Organisaties kunnen twee dingen doen: ze laten het op zich afkomen óf bereiden zich voor op wat er eventueel komen gaat. Dat laatste klinkt wat abstract, we hebben bovendien geen glazen bol waarin we onszelf in de toekomst zien bewegen. Echter is het beredeneren op een onderbuikgevoel ook niet altijd de oplossing, omdat zaken anders kunnen lopen dan dat je in eerste instantie voor ogen had. Gelukkig is er ook een tussenweg: het slim inzetten van data.
We willen ons voorbereiden op wat er komen gaat, maar hoe doe je dat zonder glazen bol?
Iedere organisatie beschikt over data. Denk aan cijfers uit de jaarrekening, de personeelsadministratie of de in- en verkoopfacturen. Je kunt dit niet los van elkaar zien, want het één beïnvloed het ander. Een voorbeeld: wanneer je inkoopprijzen nog verder stijgen, kan je ervoor kiezen om minder opdrachten aan te nemen, je te focussen op andere omzetgroepen, ergens anders in te kopen of subsituten te maken. Dit kan er weer toe leiden dat je personeel minder of op een andere manier ingezet wordt.