Werknemer met leaseauto neemt ontslag: wie betaalt de rekening?

Een leaseauto van de zaak is een populaire arbeidsvoorwaarde. Er wordt door een werknemer al snel om gevraagd. Maar wat als je een leaseauto aan je werknemer toekent, maar hij of zij vervolgens vóór het einde van het leasecontract vertrekt? Wie betaalt dan de rekening? Je leest het in mijn blog.

Maak op voorhand afspraken

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de gemaakte afspraken. Wanneer je niet voor verrassingen wilt komen te staan, is het belangrijk om op voorhand afspraken te maken met je werknemer. Denk hierbij onder meer aan het vastleggen van een eventuele afkoopsom bij voortijdige beëindiging van het dienstverband. 

In het kort

Goed werkgeverschap is belangrijk bij het afwikkelen van een leaseautoregeling. De gevolgen van een onzorgvuldige afhandeling wordt in de hieronder genoemde uitspraak goed zichtbaar. De werkgever blijft zitten met een rekening van ruim € 10.000.

Daarom:

  • Denk er als werkgever op voorhand goed over na welke financiële consequenties een vroegtijdige beëindiging van de leaseregeling kan hebben en leg deze in de gebruikersovereenkomst goed vast.
  • Informeer de werknemer bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst (nogmaals) goed over de financiële gevolgen met betrekking tot de leaseauto, zodat hij of zij niet voor verrassingen komt te staan.

Afkoopsom

In de kern is een afkoopsom bij voortijdige beëindiging van het dienstverband toegestaan. Wel moet deze voor een werknemer kenbaar zijn en naar de maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet onaanvaardbaar. Dit brengt met zich mee dat het belangrijk is om goede afspraken op papier te zetten die:

  • duidelijk zijn;
  • bewust door werknemer zijn geaccepteerd;
  • door zowel werkgever als werknemer zijn ondertekend.

Voor een werkgever moet daarnaast ook het 'goed werkgeverschap' in acht worden genomen. Om dit toe te lichten, neem ik jullie mee in de volgende situatie die speelde bij de Kantonrechter Almere in 2017. 

Cindy Notkamp
Cindy Notkamp Senior jurist arbeidsrecht
Praktische sparringpartner in het arbeidsrecht
Mijn naam is Cindy en ik ben werkzaam als senior jurist arbeidsrecht. Snel schakelen is in mijn vakgebied van belang en dat maakt het voor mij uitdagend, net zoals het feit dat het arbeidsrecht altijd in ontwikkeling is. Ik ben nooit uitgeleerd en zet de juridische situatie graag af tegen de praktische kant om zo een ondernemer verder te helpen. Toegankelijkheid, flexibiliteit en vol energie typeren mij hierbij!
Neem contact op