Gevolgen beleggen & vermogen naar aanleiding van Prinsjesdag

De gevolgen hebben betrekking tot het tarief voor box 3 en beleggen via familiefondsen, vbi en open cv. Wij nemen je op deze pagina mee in de details.

Tarieven box 3

De Hoge Raad heeft 6 juni 2024 geoordeeld dat de huidige wetgeving van box 3 niet voldoet aan Europese wetgeving. Dit betekent dat je bij de belastingheffing in box 3 kunt kiezen tussen het fictieve rendement of het daadwerkelijke rendement. De exacte manier waarop het daadwerkelijke rendement moet worden bepaald en aangegeven, is nog niet helemaal duidelijk.

In 2025 blijft het tarief 36%.

Bij het systeem van het fictieve rendement wordt het  heffingsvrij vermogen in box 3 verhoogd met € 684 naar € 57.684 per persoon. Kies je voor heffing op basis van werkelijk rendement, dan kun je geen heffingsvrij vermogen in aanmerking nemen.

Aanvullende maatregelen

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen na de Hoge Raad-uitspraak van 6 juni over box 3. Alle belastingplichtigen met een aanslag na het Kerstarrest van 24 december 2021 kunnen het formulier voor werkelijk rendement invullen als hun werkelijke rendement lager was dan het forfaitaire rendement. Zien die aanslagen op 2019 en 2020? Dan kun je, vóór het verstrijken van de vijfjaarstermijn, een verzoek tot ambtshalve vermindering indienen (2019: tot eind 2024, 2020: tot eind 2025). Voor aanslagen uit 2017 en 2018 moet dit verzoek binnen de vijfjaarstermijn zijn ingediend om het formulier voor werkelijk rendement te gebruiken.

Tip!

Ontvang je een definitieve aanslag inkomstenbelasting en is het ingeschatte werkelijke rendement lager dan het forfaitaire rendement? Dan is het wel raadzaam om de bezwaartermijn op de definitieve aanslag in de gaten te houden. Teken zo nodig ter behoud van rechten tijdig pro forma bezwaar aan totdat er meer informatie beschikbaar is.

Belegging via familie­fondsen (fgr), vbi en open cv

De Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen, die op 1 januari 2024 in werking is getreden, heeft belangrijke wijzigingen aangebracht in de fiscale behandeling van bepaalde rechtsvormen in Nederland. Vanaf 1 januari 2025 vervalt de zelfstandige belastingplicht voor de vennootschapsbelasting van open commanditaire vennootschappen (cv’s), vrijgestelde beleggingsinstellingen (vbi’s) en fiscale beleggingsinstellingen (fbi’s) en bepaalde fondsen voor gemene rekening (fgr’s).

Dit betekent dat de resultaten en het vermogen van deze entiteiten niet langer zelfstandig belast worden, maar direct toegerekend worden aan en belast worden bij de participanten. Het kabinet heeft gezorgd voor overgangswetgeving om directe belastingheffing te voorkomen.

Let op!

  • Het vervallen van de zelfstandige belastingplicht kan directe belastingheffing tot gevolg hebben. Om gebruik te kunnen maken van het overgangsrecht, moet je voor het einde van 2024 actie ondernemen. Raadpleeg je belastingadviseur om de gevolgen voor je te bespreken.
  • Gedurende de parlementaire behandeling kunnen de wetsvoorstellen nog wijzigen.
Whitepaper

Prinsjesdag: dit kan je in 2025 verwachten op fiscaal gebied

In deze whitepaper nemen we je mee in de fiscale wijzigingen naar aanleiding van Prinsjesdag. Daarnaast vind je een fiscaal overzicht, waarin tabellen zijn opgenomen met een vergelijking van de belastingtarieven van 2024 en 2025.

Ben jij goed
voor­bereid

op 2025?

Vrijdag 23 augustus heeft de Ministerraad ingestemd met de Belastingplannen 2025. De plannen waren voor spoedadvies voorgelegd aan de Raad van State en zijn op Prinsjesdag 2024 gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Ben jij goed voorbereid? Wij helpen je graag!

Renate Ekhart
Renate Ekhart Senior adviseur kwaliteit & vaktechniek
Specialist op het gebied van belastingheffing
Niets is zo veranderlijk als de belastingwetgeving, dat maakt het zo uitdagend. Het raakt ons allemaal, zeker omdat de gevolgen ervan impact hebben op de onderneming en privé, die bij ondernemers communicerende vaten zijn. Het moet een beetje ‘in’ je zitten om het leuk te vinden om de ontwikkelingen te blijven volgen, de gevolgen en kansen in kaart te brengen en die op een begrijpelijke manier te delen. En dat geldt zeker voor mij.
Neem contact op