Voorbeeld prognoses bij een (grote) investering
Een bedrijf dat voedingsmiddelen produceert, heeft een omzet van € 2,5 miljoen euro. De organisatie heeft de ambitie om een nieuwe vestiging te openen. Hier komen - naast de investeringskosten - extra kosten bij kijken, zoals huisvestingskosten en personeelskosten.
De organisatie vindt het spannend en twijfelt of ze er verstandig aan doet om een extra vestiging te openen. De twijfel zit hem met name in de markt; het bedrijf verwacht een bepaalde omzet te kunnen genereren in het marktgebied waar de vestiging geopend wordt. Maar wat als dit blijkt tegen te vallen?
Twee scenario's
Om de organisatie inzicht te geven hebben wij twee prognoses opgesteld en brachten daarbij de verwachte omzet en kosten in kaart. Hierbij zijn we uitgegaan van twee scenario's, te weten:
- Scenario 1: een scenario volgens de verwachting van de klant, waarbij wordt uitgegaan dat de omzet toeneemt na het openen van de nieuwe vestiging.
- Scenario 2: een scenario op basis van worst-case, waarbij de omzet aanzienlijk lager ligt of zelfs lager dan de verwachting van de klant.
Conclusie
Wat bleek uiteindelijk? Zelfs in een worst-case scenario is het getal 'onder de streep' nog positief. Dus zelfs in het ergste scenario hoeft het bedrijf zich niet druk te maken over een eventueel verlies. Dit bood hun veel rust en inzicht. De keuze om te investeren was hierdoor snel gemaakt.
Moet een getal dan altijd positief uitvallen?
Nee, dat hoeft niet. Het kan ook een bewuste keuze zijn om in eerste instantie verlies te draaien. De kortetermijneffecten zien er dan wellicht minder rooskleurig uit, met het idee dat een investering zich op langere termijn terugverdient. Met prognoses nemen wij je mee in deze verwachte langetermijneffecten.