Vast­stel­lings­o­ver­een­komst: 5 feiten en fabels

Het ontslagsysteem in Nederland is voor veel mensen niet altijd even duidelijk. Met name over de vaststellingsovereenkomst heerst onduidelijkheid. Ik zet de 5 meest gehoorde uitspraken op een rij. Is er sprake van een feit of een fabel?
Direct naar de feiten & fabels

Ontslagsysteem

Wat is een vaststellingsovereenkomst precies, wanneer maak je hier gebruik van en wat staat erin?  Door deze onwetendheid hoor ik uitspraken die niet altijd correct zijn. Ik zet de 5 meest gehoorde uitspraken op een rij. Is er sprake van een feit of een fabel?

Maar eerst: wat is een vaststellingsovereenkomst?

In een vaststellingsovereenkomst zijn de afspraken vastgelegd die de werkgever en de medewerker met elkaar maken als zij door ‘ontslag met wederzijds goedvinden’ uit elkaar gaan. In dat geval zijn de werkgever en medewerker tot de conclusie gekomen dat het beter is om afscheid van elkaar te nemen.

Ontslag met wederzijds goedvinden is een van de manieren waarop een arbeidsovereenkomst tot een einde kan komen. De andere zijn:

  • de arbeidsovereenkomst loopt van rechtswege af;
  • de medewerker zegt zelf zijn dienstverband op;
  • ontslag via het UWV;
  • ontbinding van de arbeidsovereenkomst via de kantonrechter.

Voordelen van een vaststellingsovereenkomst

De voordelen van een vaststellingsovereenkomst ten opzichte van ontslag via het UWV of ontbinding via de kantonrechter zijn:

  • zekerheid over de uitkomst;
  • tijd- en kostenbesparing;
  • zaken zijn op voorhand goed te regelen. Zo komt het bijvoorbeeld geregeld voor dat partijen met elkaar afspreken dat een eventueel concurrentiebeding na afloop van de arbeidsovereenkomst vervalt, of dat partijen geheimhouding met elkaar overeenkomen.
Marjoleine van de Werfhorst
Marjoleine van de Werfhorst Senior jurist arbeidsrecht