Ontslagvergunning aanvragen
Als je als werkgever je werknemers op grond van bedrijfseconomische redenen wenst te ontslaan, moet je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV.
De uitkeringsinstantie beslist na je aanvraag of je organisatie de vergunning krijgt en onder welke voorwaarden. De toestemming van het UWV is dus in eerste instantie geldig, maar kan bij schending van de wederindiensttredingsvoorwaarde met terugwerkende kracht beschouwd worden alsof deze nooit van toepassing is geweest.
Wat houdt de wederindiensttredingsvoorwaarde in?
Nadat je een werknemer hebt ontslagen op grond van bedrijfseconomische redenen, mag je binnen 26 weken na het opzeggen van de arbeidsovereenkomst geen nieuwe werknemer aannemen voor dezelfde werkzaamheden.
Als je dat werk toch weer wilt laten uitvoeren, moet je de functie eerst aan je ex-werknemer aanbieden, op de bij jou op dat moment gebruikelijke voorwaarden. Houd er daarbij rekening mee dat de periode van 26 weken ingaat vanaf de datum waarop de arbeidsovereenkomst is opgezegd.
Actie van werknemer
Als een voormalig werknemer heeft vernomen dat zijn oude functie door iemand anders wordt uitgevoerd, moet hij op basis van de WWZ snel actie ondernemen.
De voormalig werknemer kan een verzoek tot vernietiging van de opzegging indienen bij de rechter. Hij heeft hier twee maanden de tijd voor vanaf het tijdstip waarop hij op de hoogte is of had moeten zijn van de situatie, maar uiterlijk twee maanden na de dag dat de termijn van 26 weken is verstreken.
Het gaat hier om een wettelijke vervaltermijn. Is de termijn verlopen, dan is het verzoek van de werknemer in principe kansloos.
Wederindiensttredingsvoorwaarde geschonden, en dan?
Als de rechtbank het verzoek binnen de vervaltermijn ontvangt en de rechter vervolgens beslist dat je de wederindiensttredingsvoorwaarde hebt geschonden, wordt de opzegging vernietigd.
Het gevolg hiervan hangt af van de vordering.
- Mogelijk moet je het achterstallig loon betalen tot het moment dat de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig zou zijn geëindigd. Hieronder lees je daar een voorbeeld van.
- De rechter kan je onder de WWZ ook verplichten om een billijke vergoeding te betalen aan de ex-werknemer.
- Verder bestaat de mogelijkheid dat je de werknemer weer in dienst moet nemen, maar in de praktijk zal dit niet snel gebeuren.