Onze kennis helpt jou vooruit
Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
-
Vrijstelling bovengronds mest uitrijden verlengd
Dit jaar kun je je weer aanmelden voor de ‘Vrijstelling bovengronds aanwenden runderdrijfmest’. Meld dit uiterlijk 29 februari bij RVO. De voorwaarden zijn gelijk aan de voorgaande jaren.
-
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen voorlopig van de baan
Een wetsvoorstel om de salderingsregeling van zonnepanelen vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen is niet aangenomen door de Eerste Kamer. Daarmee lijkt deze afbouw van de salderingsregeling voorlopig van de baan.
-
Voorlopige modelprijzen TEK 2023 ver onder prijs van voorschot
De voorlopige modelprijzen voor de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) zijn bekend. Deze voorlopige modelprijzen liggen ver onder de maximale prijs waarmee het voorschot van 35% van de mogelijke tegemoetkoming is verstrekt.
-
Simulatietool GLB eco-regeling
Wil je voor jouw bedrijf meer inzicht in de eco-regeling en weten of je voldoet aan de instapeis? Maak dan gebruik van de Simulatietool.
-
Oude portaal voor zakelijke aangiften Belastingdienst sluit
Gebruik je nog het oude portaal van de Belastingdienst om jouw aangiften voor zakelijke belastingen in te dienen? Zorg dan dat je vóór 1 juli 2024 toegang krijgt tot Mijn Belastingdienst Zakelijk. Op 1 juli 2024 sluit namelijk het oude portaal van de Belastingdienst.
-
Werkgever aansprakelijk voor schade vanwege niet afsluiten verkeersongevallenverzekering
Een werkgever werd aansprakelijk geacht voor de schade van een maaltijdbezorger. Deze schade was het gevolg van een hem overkomen verkeersongeval met zijn scooter tijdens werktijd. Wat zijn de verplichtingen voor jou als werkgever?
-
80%-eindheffing werkkostenregeling tijdig aangeven en betalen
Werkgevers die de werkkostenregeling toepassen en de vrije ruimte in 2023 hebben overschreden, moeten in 2024 80% belasting betalen via de eindheffing. Dit moet uiterlijk aangegeven en betaald worden in het tweede loontijdvak van 2024.
-
Doe vóór 1 maart aangifte schenkbelasting van schenking uit 2023
Als je in 2023 een schenking kreeg, moet je in principe vóór 1 maart 2024 aangifte schenkbelasting 2023 doen.
-
Maatwerk belastingrente nu ook voor loon- en omzetbelasting
Vanaf 1 januari 2024 is een regeling inzake maatwerk van kracht voor belastingrente voor de loon- en omzetbelasting. Een dergelijke regeling was vanaf 2023 al van kracht voor alle overige belastingen. Met de regeling wordt gerealiseerd dat belastingrente teruggevraagd kan worden over een periode waarin de Belastingdienst al over de verschuldigde belasting beschikte.
-
SLIM subsidie: deze 3 dingen moet je weten
Er zijn 3 belangrijke dingen die je moet weten over de SLIM subsidie. Wij lichten ze in dit artikel voor je uit.
-
Tot 80% van HR-advies vergoed met de SLIM subsidie: onze aanpak
Schakel je een HR-adviseur in, dan kan je 80% van de kosten vergoed krijgen. Lees meer over de voordelen van de SLIM subsidie!
-
Profiteer nog dit jaar van vrijstelling bpm bestelauto
Wil je als ondernemer een nieuwe bestelauto aanschaffen? Alleen in 2024 profiteer je nog van de vrijstelling voor de bpm. Deze vrijstelling wordt per 1 januari 2025 afgeschaft.
-
ANBI moet algemeen belang kunnen aantonen
Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) hebben recht op speciale fiscale faciliteiten. Daarvoor is wel vereist dat een ANBI het algemene belang kan aantonen.
-
Telt schuld ondernemerswoning mee voor excessief lenen bij bv?
Als dga mag je vanaf 2024 nog maar schulden tot een bedrag van maximaal € 500.000 hebben bij jouw eigen bv’s. Zijn jouw schulden hoger, dan betaal je hierover belasting in box 2. Leningen ten behoeve van de eigen woning tellen niet mee als schuld. Maar geldt dat ook als met deze lening een ondernemerswoning is gefinancierd?
-
Kwalificeert opstarttijd als werktijd?
Onder werktijd vallen de uren die de werknemer werkt in opdracht van de werkgever. Het opstarten en inloggen vindt voor elke werknemer dagelijks plaats. De vraag is of deze tijd ook als werktijd moet worden beschouwd? Inmiddels zijn hierover diverse procedures gevoerd.
-
Gebruik auto van de zaak door meerdere werknemers, wat nu?
Als aan een werknemer een auto van de zaak ter beschikking wordt gesteld, geldt de bekende bijtellingsregeling. Maar wat nu als één auto aan meerdere werknemers ter beschikking wordt gesteld? Hoe zit het dan met de bijtelling?
-
Wel of geen btw over servicekosten? Nieuw beleid vanaf 2024!
Bij verhuur van een onroerende zaak berekent de verhuurder soms ook servicekosten. Over de vraag of over deze servicekosten wel of geen btw berekend moet worden, heeft de staatssecretaris nieuw beleid bekendgemaakt.
-
Verplichte rapportage zakelijk en woon-werkverkeer werknemers vanaf 1 juli 2024
Werkgevers met 100 of meer werknemers zijn vanaf 1 juli 2024 verplicht om te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun werknemers. Deze verplichting maakt onderdeel uit van de Omgevingswet van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
-
GLB subsidie op basis van investeringslijst
Landbouwbedrijven kunnen subsidie aanvragen op basis van een uitgebreide investeringslijst.
-
Bemestingsplan alle bedrijven: voorwaarden uitgelegd
Alle bedrijven die in 2024 dierlijke mest of kunstmest gebruiken, moeten een bemestingsplan opstellen. Dit geldt ook als je geen derogatie toepast.
-
Zo fors kan je besparen met de SLIM subsidie
In dit voorbeeld vind je een rekensom waarin duidelijk wordt wat de SLIM subsidie je kan oplevere.
-
Fout advies van bedrijfsarts voor rekening van werkgever
Het is vaste jurisprudentie dat - naar achteraf blijkt - verkeerde adviezen van bijvoorbeeld een bedrijfsarts worden toegerekend aan de werkgever, waardoor deze mogelijk een loonsanctie riskeert. Rechters zoeken nuance, echter de CRvB houdt stand.
-
Ontslag op staande voet door sjoemelen met urenregistratie?
Een werknemer was voorwaardelijk op staande voet ontslagen omdat hij zich schuldig had gemaakt aan fraude met de urenregistratie. Om de werknemer tegemoet te komen was hem als alternatief een beëindigingsovereenkomst aangeboden met uitbetaling van vier bruto maandsalarissen inclusief vakantiebijslag. De werknemer ging hier niet mee akkoord en ging
-
Invorderingsrente 4%
Heb je nog corona- of andere belastingschulden? Hou er dan rekening mee dat de invorderingsrente die je over deze schulden moet betalen vanaf 1 januari 2024 weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis.
-
Concernregeling WKR: is dat wel voordelig?
Is de concernregeling in de werkkostenregeling wel zo voordelig? Je leest het in dit artikel.