Nieuws

- Home
- Nieuws
Onze kennis helpt jou vooruit
Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
-
Pilot mineralenconcentraat verlengd tot en met 2024
De pilot mineralenconcentraat is verlengd tot eind 2024 om de voordelen ervan voor de landbouw en het milieu te onderzoeken.
-
Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Per 1 augustus 2022 is een nieuwe arbeidswet in werking getreden: de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
-
Eerder verplicht aanwezig zijn betekent extra loon
Als een werknemer eerder op zijn werk aanwezig moet zijn om zich voor te kunnen bereiden om met het werk te kunnen starten, en deze verplichting ook is vastgelegd, dient de werkgever deze tijd uit te betalen als loon. Dit heeft het gerechtshof in Den Haag beslist in een zaak waarbij het ging om een werknemer van een callcenter.
-
Btw-verleggingsregeling vereist identiteit afnemer
Ondernemers die een verleggingsregeling in de btw toepassen, dienen de identiteit van de afnemer vast te stellen. De Hoge Raad oordeelde onlangs dat dit noodzakelijk is vanwege een effectieve controle op heffing en inning van de btw bij de afnemer.
-
Nieuwe wetgeving: grensoverschrijdende detachering in het internationaal wegvervoer
Met ingang van 1 juni 2023 is de Nederlandse wetgeving omtrent grensoverschrijdende detachering in het wegvervoer van kracht. Deze wetgeving heeft betrekking op chauffeurs die werkzaam zijn voor een transportbedrijf in een ander EU-land en bepaalde werkzaamheden in Nederland verrichten.
-
Bij zieke uitzendkrachten loon doorbetalen
Uitzendbureaus die gebonden zijn aan een uitzendcao moeten vanaf 1 juli 2023 het loon van een zieke uitzendkracht doorbetalen tot de einddatum van het contract. Tot 1 juli moet het uitzendbureau het loon van een zieke uitzendkracht ook doorbetalen, tenzij de inlener expliciet schriftelijk een beroep doet op het overeengekomen uitzendbeding.
-
Terugsluis uit vrachtwagenheffing 1 miljard euro tot 2030
Om de verdere verduurzaming van de Nederlandse vrachtwagenvloot te bespoedigen, komen opbrengsten uit de vrachtwagenheffing daaraan ten goede. Dat bedrag zal tot 2030 1 miljard euro bedragen. Dat zei staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag in de Tweede Kamer.
-
Klimaatplannen: concrete invulling budget verduurzamen logistiek noodzakelijk
Er moet op korte termijn duidelijkheid komen over de invulling van het budget voor het verduurzamen van de logistiek, zodat handels- en productiebedrijven tijdig de juiste investeringen kunnen doen.
-
Sneller aflossen coronabelastingschuld scheelt invorderingsrente
De invorderingsrente op belastingschulden stijgt vanaf medio 1 juli verder. Kijk of het financieel aantrekkelijk is om je coronabelastingschuld sneller af te lossen.
-
Nabetaling te lage UWV-uitkering bij loonkostensubsidie
De uitkeringen aan werkgevers voor de Ziektewet (ZW) en Wet Arbeid en Zorg (WAZO) voor werknemers met een loonkostensubsidie blijken te hoog of te laag berekend. Het UWV gaat de gemaakte fouten herstellen.
-
Belastingvrij verhuiskosten vergoeden aan je werknemer
Als je werknemer verhuist, kun je belastingvrij verhuiskosten vergoeden. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Lees welke dit zijn.
-
Hoge of lage WW-premie na omzetting in bv
Ben je van plan jouw eenmanszaak voortaan te voeren vanuit een bv? Houd dan rekening met een aantal fiscale gevolgen van de omzetting in de bv, zoals de berekening WW-premie.
-
Geen blijvende extra belasting bij overwinsten
Het kabinet kiest er niet voor om overwinsten, die bijvoorbeeld door energiemaatschappijen behaald worden, blijvend extra te belasten.
-
Wordt er toch gesleuteld aan de bedrijfsopvolgingsregeling?
De verwachting was dat op Prinsjesdag een versobering van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) zou worden voorgesteld. Dat bleek niet het geval.
-
Nieuwe maatregelen voor de arbeidsmarkt
Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een pakket aan maatregelen gepresenteerd om de arbeidsmarkt vlot te trekken. Het pakket is bedoeld om werkenden meer inkomenszekerheid te bieden en om ondernemers meer flexibiliteit te geven. Zelfstandigen moeten zich bij tegenslag beter beschermd weten.
-
Nieuwe wet loontransparantie moet loonkloof dichten
De Europese Unie heeft een wet aangenomen die organisaties verplicht om transparant te zijn over hun beloningsbeleid. Deze wet heeft als doel de nog steeds bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.
-
Nederlandse exporteurs verwachten slechts 3 procent omzetstijging
Nederlandse exporteurs verwachten dat hun omzet in 2023 met slechts 3 procent gaat stijgen en geven het vertrouwen in het economische klimaat een 6,1. Lees meer over de Trends in Export.
-
Wet toezicht gelijke kansen werving en selectie aangenomen
Op 14 maart 2023 heeft de Tweede Kamer de wet Toezicht gelijke kansen werving en selectie aangenomen. Lees de gevolgen voor jouw werving- en selectieproces.
-
NOW versoepeld bij 100% overname
Als er sprake is van een 100% overname van een bedrijf, kunnen voor het recht op de NOW de regels met betrekking tot de omzet en loonsom worden versoepeld. In die situaties kan onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van de omzet- en looncijfers van het overgenomen bedrijf.
-
KVK-inschrijving voor GLB niet altijd nodig
Je moet ‘actief landbouwer’ zijn om GLB-subsidies te kunnen ontvangen. Vanaf 2023 is een accountantsverklaring niet altijd nodig als ‘landbouw’ een nevenactiviteit is. Daarnaast is een KVK-inschrijving niet altijd verplicht. Hierdoor kom je sneller in aanmerking voor GLB-subsidies.
-
Bezorgers Deliveroo zijn werkzaam op basis van arbeidsovereenkomst
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat bezorgers van Deliveroo in Nederland werkzaam waren op basis van een arbeidsovereenkomst, met als consequentie dat aan hen werknemersbescherming toekomt. Dit houdt in dat zij recht hebben op ontslagbescherming, loondoorbetaling bij ziekte, vakantiegeld en vakantiedagen.
-
Vastleggen relatiebeding moet secuur
De Hoge Raad beoordeeld dat een relatiebeding onder de wettelijke bepaling van het concurrentiebeding valt. Toch kan er discussie ontstaan over het verschil. We leggen het uit.
-
Urencriterium is serieuze zaak!
Voor ondernemers in de inkomstenbelasting bestaan enkele specifieke fiscale faciliteiten. Voor onder andere de zelfstandigenaftrek, is vereist dat je aannemelijk kunt maken dat je voldoet aan het urencriterium.
-
Belastingschulden betalen: wat zijn de mogelijkheden
Heb jij moeite om aan de aflossingsverplichting te voldoen? Dan zijn er misschien mogelijkheden. Zit je wat ruimer in je jas? Kijk dan of het financieel aantrekkelijk is om eerder af te lossen. We leggen het uit.
-
Vakantieloon? Ook structurele overuren en toeslagen tellen mee
Een werknemer eiste dat zijn werkgever ook overuren en toeslagen zou meetellen in de berekening van zijn vakantieloon. Bij een kantonrechter kreeg hij gelijk over de toeslagen, maar niet over de overuren. Het Gerechtshof in Den Haag, dat de zaak in hoger beroep behandelde, oordeelde anders.
Op de hoogte blijven?
De ontwikkelingen gaan razendsnel. Zorg dat je bijblijft en ontvang daarbij gratis tips en inspiratie.
Door het invullen van je gegevens geef je de Jong & Laan toestemming voor het verzenden van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring.