Onze kennis helpt jou vooruit
Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
-
Subsidies voor Groningse horeca die inzetten op duurzaamheid
Het gaat om subsidie voor verduurzamingsmaatregelen voor terras én pand. Daarnaast wordt het voor horecaondernemers mogelijk een zogenaamd 'Groen Genieten' label aan te schaffen.
-
Speciaal e-mailadres voor vragen uitkoopregeling veehouders
Voor veehouders die gebruik kunnen en willen maken van de uitkoopregeling van de overheid, bestaan twee subsidieregelingen, de Lbv en de Lbv-plus. Voor fiscale vragen over deze subsidieregelingen heeft de Belastingdienst een speciaal e-mailadres geopend.
-
Hogere lijfrenteaftrek vanaf 2023
Vanaf 2023 heb je de mogelijkheid om een hoger bedrag aan lijfrentepremie in aftrek te brengen in jouw aangifte inkomstenbelasting. Dit is een van de afspraken die in de nieuwe Wet toekomst pensioenen staat.
-
Informatieplicht energiebesparing 2023
Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aardgas of meer? Rapporteer dan aan RVO welke energiebesparende maatregelen voor jouw bedrijf van toepassing zijn. Geef ook aan welke maatregelen jij inmiddels al hebt genomen of gaat nemen.
-
Welk btw-tarief geldt voor plastic wegwerpverpakkingen?
Sinds 1 juli van dit jaar mag je wegwerpverpakkingen van plastic niet meer gratis aanbieden. De wegwerpverpakking moet in rekening worden gebracht bij de klant en apart op de kassabon worden vermeld. Ook moet er btw over de wegwerpverpakking worden berekend.
-
Meer subsidie beschikbaar voor verduurzaming door vrachtwagenheffing
Het demissionaire kabinet heeft haar plannen bekendgemaakt voor de verduurzaming van de transportsector op basis van de opbrengst van de vrachtwagenheffing.
-
Draait een werknemer op voor kosten van een rijbewijsopleiding?
Mag je nog een studiekostenbeding overeenkomen voor het vergoeden van de rijbewijsopleiding, of wordt dit gezien als een opleiding die noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden?
-
BOSA-regeling
De subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA), is een subsidieregeling die zich richt op amateursportorganisaties. Je gebruikt de subsidie voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en aanschaf van sportmaterialen.
-
Tijdig aanvragen 30%-regeling luistert nauw
Werknemers die in een ander land zijn aangeworven, kunnen onder voorwaarden een deel van hun salaris onbelast uitbetaald krijgen. Eén van de voorwaarden is dat een verzoek om toepassing van de regeling tijdig bij de Belastingdienst binnen moet zijn.
-
Terugdraaien startersvrijstelling overdrachtsbelasting niet mogelijk
Kopers van 18 tot 35 jaar oud kunnen bij aankoop van een eigen woning onder voorwaarden een beroep doen op een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dit kan slecht één keer en een eenmaal gedaan verzoek kan niet teruggedraaid worden.
-
Zijn de kosten van een airco fiscaal aftrekbaar?
Ondernemers hebben meestal geen recht op aftrek voor werkruimte. Om hier toch recht op te hebben, is vereist dat de werkkamer zelfstandig is.
-
Compensatie transitievergoeding bij diepslapers
Ben jij als werkgever nog bezig met het recht op compensatie voor de transitievergoeding voor dienstverbanden van langdurig zieke werknemers van wie het opzegverbod al vóór 1 juli 2015 was verstreken? Maar waarbij je het dienstverband pas na 1 juli 2015 hebt beëindigd? Daarover is nu duidelijkheid, we vertellen je meer.
-
Betaling studiekosten kind soms een schenking
Wanneer je de studiekosten voor jouw kind betaalt, zal dit over het algemeen niet aangemerkt worden als een schenking. In sommige gevallen kan dit anders zijn. De Belastingdienst heeft zijn standpunt hierover onlangs bekendgemaakt.
-
Vraag voor 1 oktober in EU betaalde btw terug
Heb jij vorig jaar btw betaald in een ander EU-land en betreft het een zakelijke aankoop? Vraag dan vóór 1 oktober 2023 de btw digitaal terug. Lees hier de voorwaarden.
-
Vakantiewerk of bijbaantje in de zomer
In de vakantie zijn er veel scholieren en studenten die een centje willen bijverdienen met een vakantiebaantje. Welke speciale regels zijn dan van toepassing? Wij zetten de belangrijke informatie voor jongeren én werkgevers op een rij.
-
Wijzigingen gedifferentieerde Awf-premie van de baan
Een aantal voorgenomen wijzigingen in de gedifferentieerde premie voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (Awf) gaat na uitgebreid onderzoek niet door. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer daarover onlangs geïnformeerd.
-
Kosten voor lijfrente wel of niet aftrekbaar?
Voor het afsluiten van een lijfrente betaal je een vergoeding aan een adviseur. Deze kosten kunnen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting als je de adviseur inhuurt voor het afsluiten van een direct ingaande lijfrente.
-
IJsje van de zaak, ook voor thuiswerkers?
In de zomer is een extra drankje of ijsje voor jouw personeel geen slecht idee. Hoe zit dat dan fiscaal?
-
Nieuwe regeling thuiswerkende grensarbeiders per 1 juli 2023
Werknemers die in België of Duitsland werken maar in Nederland wonen, betalen doorgaans sociale zekerheidspremies in hun werkland. Hetzelfde geldt voor werknemers die in België of Duitsland wonen maar in Nederland werken. Tijdens de coronacrisis gold er een regeling, maar deze overgangsregeling eindigt op 1 juli 2023.
-
TRL-niveaus: wat is het en wat kan ik ermee?
Misschien heb je er wel eens van gehoord: de TRL-niveaus. Het model geeft veel inzicht in de subsidiekansen die zijn per innovatiefase.
-
Verplicht rustgewas op zand en löss: de details
Op bouwland op zand- en lössgrond moet je uiterlijk in 2026 een rustgewas telen. Dit kan met een hoofdgewas of een vroeg geteeld onbemest vanggewas.
-
Omzetontwikkeling verslechterd: zwaardere tijden op komst?
Het exporterend bedrijfsleven heeft zijn omzetontwikkeling over de afgelopen maanden enigszins zien verslechteren. Ruim een derde van de bedrijven kent inmiddels een negatieve omzetgroei (35 procent). Dit blijkt uit de tweemaandelijkse Monitor Internationale Handel en Logistiek over mei.
-
Subsidieregeling praktijkleren vanaf 3 juni weer van start
Wil je als werkgever een praktijk- of werkleerplaats aanbieden zodat mensen beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt? Kijk dan of je in aanmerking komt voor de Subsidieregeling praktijkleren.
-
Accijnsverlaging op brandstoffen eindigt
De verlaging van de accijnstarieven die van toepassing is vanaf 1 april 2022 eindigt deels per 1 juli 2023. Het kabinet had op 1 april 2022 de accijns op benzine, diesel en lpg/lng tijdelijk verlaagd met 21% met als doel de sterk gestegen prijzen van brandstoffen te dempen.
-
Nieuwe verplichtingen bij ziekteverzuim vanaf 1 juli 2023
Werkgever en werknemer zijn vanaf 1 juli 2023 verplicht om schriftelijk hun visie te geven op het ziekteverzuimproces.