Nieuws

- Home
- Nieuws
Onze kennis helpt jou vooruit
Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
-
Welke verplichtingen heb je bij loonbeslag?
Sinds de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet is de administratie rond loonbeslag minder omslachtig geworden. Maar welke verplichtingen heb je als werkgever?
-
Check jouw WOZ-waarde
Binnenkort ontvang je de nieuwe WOZ-waarde van je woning en/of bedrijfspand. Check deze goed, de vastgestelde waardes kloppen niet altijd en kunnen daardoor tot extra te betalen belasting leiden.
-
Partner van een dga verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen?
Heel vaak wordt aangenomen dat de partner van de dga niet verplicht verzekerd is. Dit blijkt vaak anders te zitten. Marcel Teunissen, specialist loonheffingen legt het uit.
-
Forfait zonnepanelen verruimd: ook voor privéwoning ondernemer
Investeer jij in zonnepanelen voor op jouw woning? Dan krijg je bij aanschaf de btw terug en betaal je btw over de energie die je teruglevert. Gebruik voor de terug te krijgen btw een forfait.
-
Wetsvoorstel invoering wettelijk minimumuurloon aangenomen
Het wetsvoorstel tot invoering van een wettelijk minimumuurloon is akkoord. Dit betekent dat er naar verwachting vanaf 1 januari 2024 gerekend moet worden met een minimumuurloon op basis van 36 uren per week, in plaats van een minimumloon per maand.
-
Ontheffing langere levertijden milieuzones geldt niet voor zero-emissiezones
De afspraken over de toegang tot milieuzones in verband met langere levertijden van EuroVI-vrachtauto’s, gelden nadrukkelijk niet voor zero-emissiezones.
-
Herziene CO2-normen transportsector
De Europese Commissie (EC) heeft de herziene CO2-normen voor vrachtauto’s, trekkers, trailers en semitrailers bekendgemaakt. Wat betekent dit voor de transportsector?
-
Oplossing voor knelpunt overdrachtsbelasting
Heb jij als koper van een woning de economische eigendom verkregen vóór de juridische eigendom. Dan heb je te maken met een knelpunt in de overdrachtsbelasting. Hier is een oplossing voor.
-
Verblijfskosten onbelast vergoeden zonder bewijs, kan dat?
Binnen de werkkostenregeling kun je kosten voor tijdelijk verblijf van werknemers onbelast vergoeden (gerichte vrijstelling). Dit kan óók als je hiervan geen bewijs hebt.
-
Met terugwerkende kracht de bv in of uit?
Wat voor jou de juiste keuze is, hangt af van tal van aspecten. Welke belangrijke verschillen zijn er? Wij nemen je hierin mee in dit artikel.
-
De zwaarwerkregeling is een feit, wat nu?
Dit betekent dat het voor werknemers met een zwaar beroep mogelijk wordt om eerder te stoppen met werken. Hoe ziet dit eruit?
-
Tijdelijk buitenlandse werknemers in Nederland? Let op meldplicht!
Buitenlandse werkgevers die tijdelijk werknemers in Nederland laten werken, moeten dit melden. De melding moet plaatsvinden vóór de start van de werkzaamheden in Nederland.
-
Steunmaatregelen energie
Heb jij te maken met gestegen energieprijzen? Maak dan gebruik van steunmaatregelingen of fiscale regelingen. Bekijk het overzicht met mogelijkheden.
-
Belastbaarheid laadpaal elektrische auto
Wat is de eventuele belastbaarheid van een laadpaal ten behoeve van het opladen van een (semi)elektrische auto. Wat geldt er voor een elektrische auto van de zaak en wat geldt er voor een elektrische privéauto? We nemen je mee.
-
Aanvragen definitieve berekening NOW uiterlijk 22 februari
Heb jij in de derde, vierde, vijfde en/of zesde periode de tegemoetkoming NOW aangevraagd, dien dan uiterlijk 22 februari 2023 je definitieve aanvraag in bij het UWV.
-
Duidelijkheid over loonbelastingtabel voor vluchteling uit Oekraïne
Heb jij of wil jij een vluchteling uit Oekraïne in dienst nemen? Dan moet je weten welke loonbelastingtabel je moet toepassen. De Belastingdienst geeft hier duidelijkheid over.
-
Archief opschonen? Houd rekening met fiscale bewaarplicht
Wil jij je archief opschonen? Houd er dan rekening mee dat je te maken hebt met een fiscale bewaarplicht van, in beginsel, 7 jaar.
-
Vast bedrag niet-aftrekbare gemengde kosten gestegen
Het vaste bedrag is gestegen van € 4.800 (2022) naar € 5.100 (2023).
-
Let op correct gebruik social media door personeel
De afgelopen jaren is het ontslag van werknemers vanwege uitingen op social media gestegen. Voorkom dat je werknemers social media verkeerd gebruiken door...
-
Misbruik social media reden voor ontslag?
Maken werknemers misbruik van social media, dan kan dit in sommige gevallen zelfs een legitieme reden zijn voor ontslag.
-
Wanneer mag je arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen?
Als werkgever één of meerdere wijzigingen doorvoeren met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden van jouw werknemers? We leggen uit wat de mogelijkheden zijn.
-
Exacte rittenregistratie niet vereist bij bijtellingsregeling
Heb jij een auto van de zaak ter beschikking en kun jij overtuigend aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden? Dan is een exacte rittenregistratie niet vereist.
-
Kan een renteloze lening aan een werknemer onbelast?
Wil je een renteloze lening aan een werknemer verstrekken? Dan kan dat onder voorwaarden belastingvrij. Welke voorwaarden? Wij leggen het uit.
Op de hoogte blijven?
De ontwikkelingen gaan razendsnel. Zorg dat je bijblijft en ontvang daarbij gratis tips en inspiratie.
Door het invullen van je gegevens geef je de Jong & Laan toestemming voor het verzenden van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring.