Nieuws

Regelmatig delen wij het meest recente nieuws en actualiteiten op het gebied van onder andere accountancy, fiscaliteit, personeelsmanagement en subsidieadvies. En dat met één doel: jou vooruithelpen!
Altijd op de hoogte blijven

Onze kennis helpt jou vooruit

Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

  • Nieuwe maatregelen voor de arbeidsmarkt

    Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een pakket aan maatregelen gepresenteerd om de arbeidsmarkt vlot te trekken. Het pakket is bedoeld om werkenden meer inkomenszekerheid te bieden en om ondernemers meer flexibiliteit te geven. Zelfstandigen moeten zich bij tegenslag beter beschermd weten.

  • Nieuwe wet loontransparantie moet loonkloof dichten

    De Europese Unie heeft een wet aangenomen die organisaties verplicht om transparant te zijn over hun beloningsbeleid. Deze wet heeft als doel de nog steeds bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.

  • Succes zero-emissiezones ontstaat door samenwerking

    Het moment waarop zero-emissiezones worden ingevoerd in tientallen binnensteden, komt snel dichterbij. Begin 2025 gaan de zones in. Ben jij voorbereid?

  • Nederlandse exporteurs verwachten slechts 3 procent omzetstijging

    Nederlandse exporteurs verwachten dat hun omzet in 2023 met slechts 3 procent gaat stijgen en geven het vertrouwen in het economische klimaat een 6,1. Lees meer over de Trends in Export.

  • Bijna alle eco-activiteiten toegestaan op bufferstrook

    Op een bufferstrook mag je bijna alle eco-activiteiten uitvoeren. Dit staat los van de hoofdteelt op het perceel. Alleen de eco-activiteit ‘groene braak’ mag je niet op een bufferstrook aanleggen.

  • Wet toezicht gelijke kansen werving en selectie aangenomen

    Op 14 maart 2023 heeft de Tweede Kamer de wet Toezicht gelijke kansen werving en selectie aangenomen. Lees de gevolgen voor jouw werving- en selectieproces.

  • NOW versoepeld bij 100% overname

    Als er sprake is van een 100% overname van een bedrijf, kunnen voor het recht op de NOW de regels met betrekking tot de omzet en loonsom worden versoepeld. In die situaties kan onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van de omzet- en looncijfers van het overgenomen bedrijf.

  • KVK-inschrijving voor GLB niet altijd nodig

    Je moet ‘actief landbouwer’ zijn om GLB-subsidies te kunnen ontvangen. Vanaf 2023 is een accountantsverklaring niet altijd nodig als ‘landbouw’ een nevenactiviteit is. Daarnaast is een KVK-inschrijving niet altijd verplicht. Hierdoor kom je sneller in aanmerking voor GLB-subsidies.

  • Bezorgers Deliveroo zijn werkzaam op basis van arbeidsovereenkomst

    De Hoge Raad heeft geoordeeld dat bezorgers van Deliveroo in Nederland werkzaam waren op basis van een arbeidsovereenkomst, met als consequentie dat aan hen werknemersbescherming toekomt. Dit houdt in dat zij recht hebben op ontslagbescherming, loondoorbetaling bij ziekte, vakantiegeld en vakantiedagen.

  • Vastleggen relatiebeding moet secuur

    De Hoge Raad beoordeeld dat een relatiebeding onder de wettelijke bepaling van het concurrentiebeding valt. Toch kan er discussie ontstaan over het verschil. We leggen het uit.

  • Gecombineerde opgave: perceelsgegevens 'GLB'

    In de Gecombineerde opgave moet je, indien van toepassing, diverse gegevens invullen voor het ‘GLB’. Dit is onder andere nodig als je aan de eco-regeling meedoet.

  • Urencriterium is serieuze zaak!

    Voor ondernemers in de inkomstenbelasting bestaan enkele specifieke fiscale faciliteiten. Voor onder andere de zelfstandigenaftrek, is vereist dat je aannemelijk kunt maken dat je voldoet aan het urencriterium.

  • Belastingschulden betalen: wat zijn de mogelijkheden

    Heb jij moeite om aan de aflossingsverplichting te voldoen? Dan zijn er misschien mogelijkheden. Zit je wat ruimer in je jas? Kijk dan of het financieel aantrekkelijk is om eerder af te lossen. We leggen het uit.

  • Vakantieloon? Ook structurele overuren en toeslagen tellen mee

    Een werknemer eiste dat zijn werkgever ook overuren en toeslagen zou meetellen in de berekening van zijn vakantieloon. Bij een kantonrechter kreeg hij gelijk over de toeslagen, maar niet over de overuren. Het Gerechtshof in Den Haag, dat de zaak in hoger beroep behandelde, oordeelde anders.

  • Vraag uiterlijk 7 april derogatie 2023 aan

    Je kunt tot uiterlijk 7 april je derogatievergunning voor 2023 aanvragen. Op die datum moet je ook het derogatiebemestingsplan hebben opgesteld.

  • Welke verplichtingen heb je bij loonbeslag?

    Sinds de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet is de administratie rond loonbeslag minder omslachtig geworden. Maar welke verplichtingen heb je als werkgever?

  • Voorkom belastingrente met btw-suppletie

    Bekijk of je over 2022 nog btw moet afdragen aan de Belastingdienst. Geef deze btw vóór 1 april 2023 aan met een suppletie, dan berekent de Belastingdienst geen rente.

  • Pacht en meetellen sloten en landschapselementen

    Pacht je een perceel grond? Dan kun je ook aanliggende sloten en andere landschapselementen opgeven in de Gecombineerde opgave.

  • Brexit: tegemoetkoming kosten BAR Bedrijfslevenregeling eenvoudiger

    Het wordt voor ondernemers die kosten hebben moeten maken vanwege de Brexit eenvoudiger om een tegemoetkoming, de BAR Bedrijfslevenregeling, aan te vragen.

  • Check jouw WOZ-waarde

    Binnenkort ontvang je de nieuwe WOZ-waarde van je woning en/of bedrijfspand. Check deze goed, de vastgestelde waardes kloppen niet altijd en kunnen daardoor tot extra te betalen belasting leiden.

  • Forfait zonnepanelen verruimd: ook voor privéwoning ondernemer

    Investeer jij in zonnepanelen voor op jouw woning? Dan krijg je bij aanschaf de btw terug en betaal je btw over de energie die je teruglevert. Gebruik voor de terug te krijgen btw een forfait.

  • Partner van een dga verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen?

    Heel vaak wordt aangenomen dat de partner van de dga niet verplicht verzekerd is. Dit blijkt vaak anders te zitten. Marcel Teunissen, specialist loonheffingen legt het uit.

  • Wetsvoorstel invoering wettelijk minimumuurloon aangenomen

    Het wetsvoorstel tot invoering van een wettelijk minimumuurloon is akkoord. Dit betekent dat er naar verwachting vanaf 1 januari 2024 gerekend moet worden met een minimumuurloon op basis van 36 uren per week, in plaats van een minimumloon per maand.

  • Vereenvoudiging administratie rond fiets van de zaak

    De staatssecretaris Van Rij heeft bevestigd dat de administratieve lasten rond de fiets van de zaak worden vereenvoudigd. We nemen je mee.

  • Subsidiabel areaal voor GLB

    In het nieuwe GLB zijn, naast landbouwgronden waarop je landbouwactiviteiten uitvoert nu ook sloten en andere landschapselementen subsidiabel. Bekijk de voorwaarden.